Военният анализатор и директор на Музея на военновъздушните сили Юрий Кнутов заяви, че руските военни са използвали нова тактика за нанасяне на ракетни удари срещу Украйна. Той каза това в интервю за "Mосковски комсомолец".

"Ако преди използвахме само ракети "Калибр", а след това се включиха и безпилотни самолети камикадзе от типа "Геран", сега използваме безпилотни самолети, които почти изпреварват основната маса ракети и отвличат вниманието на системата за противовъздушна отбрана, принуждавайки противника да хаби ракети за изключително евтини и безполезни безпилотни самолети", каза Кнутов.

Според него именно "всеобхватността и промяната в състава на средствата за нападение" позволяват най-ефективните удари по инфраструктурата на Украйна. В резултат на това, използвайки новата тактика, са унищожени четири дивизии за противовъздушна отбрана на украинските въоръжени сили.

Първо "Джавелин", след това HIMARS, сега "Пейтриът" - Какво следва?

Първо "Джавелин", след това HIMARS, сега "Пейтриът" - Какво следва?

Генерал Ходжис: Въпросът е как да се помогне най-много на Украйна, без да прерасне в конфликт САЩ-Русия или НАТО-Русия

Командването на украинските военновъздушни сили заяви, че в нощта на 29 срещу 30 декември руските сили са изстреляли 16 дрона Shahed-131 и -136 по цели в Украйна и че украинската противовъздушна отбрана е свалила всички тях. Използването на 39 дрона от руските военни през последните два дни и 30 дрона Shahed-131 и -136 през нощта на 18 и 19 декември, след и 13 дрона на 14 декември представляват значително увеличение на досегашното използване на тези системи в Украйна.

Увеличеното темпо на руските атаки с дронове може да означава, че руските сили или са натрупали повече дронове иранско производство, за период, в който не са ги използвали, или че Русия е получила или очаква да получи нова пратка дронове от Иран.

По-рано беше съобщено, че руските въоръжени сили са разработили и ефективни тактики срещу HIMARS, които са доставени на украинските въоръжени сили от САЩ.

Експертът Василий Дандикин обясни, че руската техника за противовъздушна отбрана се е научила да сваля украински ракети и сега руската армия "ловува" директно за пусковите установки.

По-рано руското министерство на отбраната съобщи, че край Харков е открита позиция на украински части и е унищожена радарна станция на зенитно-ракетната система С-300, принадлежаща на украинските въоръжени сили.

WSJ: САЩ тайно са намалили обхвата на дадените на Украйна HIMARS

WSJ: САЩ тайно са намалили обхвата на дадените на Украйна HIMARS

Мерки от Белия дом