През декември украинските войски са свалили 67 ирански дрона "Шахед". Това заяви говорителят на командването на ВВС на Украйна Юрий Игнат по време на брифинг в Медийния център, съобщи "Укринформ".

Игнат отбеляза, че Русия споделя общо море с Иран, така че доставката на безпилотни самолети може да продължи без проблеми както по море, така и по въздух.

Говорителят каза, че сега дроновете се изстрелват от друго място.

"По-рано това бяха окупираните Крим и Херсонска област. Сега те вече преместиха точките за изстрелване - в Краснодарският край - източното крайбрежие на Азовско море", каза Игнат.

Според информациите, това се случва основно между 23:00 и 05:00 ч., тъй като противникът е разбрал, че техните дронове могат да бъдат свалени със стрелково оръжие и картечници през деня.

Вашингтон и Техеран се сблъскаха в ООН заради иранските дронове над Украйна

Вашингтон и Техеран се сблъскаха в ООН заради иранските дронове над Украйна

Иран и Русия отричат тяхното използване

Според Игнат, 127 дрона и 300 крилати ракети са били изстреляни за атака срещу Украйна през ноември и декември.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба каза, че Украйна чака ООН да изпрати мисия за проучване използването от Русия на ирански дронове, но все още не са предприети никакви стъпки за това. Кулеба подчерта, че доставката на ирански дронове за Русия нарушава резолюцията на Съвета за сигурност на ООН от 2015 г. относно ядреното споразумение с Иран.

Припомняме, че днес Съединените щати и техните съюзници влязоха в конфликт с Иран и Русия заради твърденията на Запада, че Техеран доставя на Москва дронове, които атакуват Украйна. САЩ обвиниха генералния секретар на ООН, че "се е поддал на руските заплахи" и не е започнал разследване. 

На оспорвано заседание на Съвета за сигурност в понеделник относно резолюцията, одобряваща ядреното споразумение от 2015 г. между Иран и шест велики сили, Съединените щати и Иран също се обвиниха взаимно в отговорност за забуксувалите преговори относно повторното присъединяване на администрацията на Байдън към споразумението, от което бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се оттегли от през 2018 г.

За поредна нощ атака с дронове срещу Киев
Обновена

За поредна нощ атака с дронове срещу Киев

Нови въздушни удари

Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя нарече твърденията за доставки на ирански дронове в неговата страна за използване в Украйна "явно измислени и неверни". Русия е наясно, че украинските представители "не са били в състояние да предоставят на Техеран двустранно никаква документация, която да потвърждава използването от руски военен персонал на безпилотни самолети с ирански произход", каза той.