Съединените щати и техните съюзници влязоха в конфликт с Иран и Русия заради твърденията на Запада, че Техеран доставя на Москва дронове, които атакуват Украйна, като САЩ обвиниха генералния секретар на ООН, че "се е поддал на руските заплахи" и не е започнал разследване, предава Associated Press.

На оспорвано заседание на Съвета за сигурност в понеделник относно резолюцията, одобряваща ядреното споразумение от 2015 г. между Иран и шест велики сили, Съединените щати и Иран също се обвиниха взаимно в отговорност за забуксувалите преговори относно повторното присъединяване на администрацията на Байдън към споразумението, от което бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се оттегли от през 2018 г.

Посланикът на Иран в ООН Амир Саид Иравани настоя, че преговорният екип на Иран е проявил "максимална гъвкавост" в опитите си да постигне споразумение и дори е въвел "иновативно решение на оставащите проблеми, за да се излезе от задънената улица". Но той твърди, че "нереалистичният и твърд подход" на Съединените щати е довел до настоящия застой в преговорите по споразумението от 2015 г., известно като Съвместен всеобхватен план на действие (СВПД).

"Нека изясним: натискът, сплашването и конфронтацията не са решения и няма да доведат до никъде", каза Иравани.

Що се отнася до това, което той нарече "неоснователно обвинение", че Иран е прехвърлил дронове на Русия в нарушение на резолюцията от 2015 г., Иравани подчерта, че всички ограничения за трансфер на оръжия към и от Иран са били прекратени през октомври 2020 г. Така той каза, че западните твърдения са, че Техеран се нуждае от предварителна одобрението "няма правни основания".

Иравани също така настоя, че безпилотните самолети не са били прехвърлени на Русия за използване в Украйна, като каза, че "дезинформационната кампания и неоснователните обвинения ... не служат за друга цел, освен да отклонят вниманието от западните държави прехвърляне на огромни количества модерни, усъвършенствани оръжия на Украйна с цел удължаване на конфликта.

Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя нарече твърденията за доставки на ирански дронове в неговата страна за използване в Украйна "явно измислени и неверни". Русия е наясно, че украинските представители "не са били в състояние да предоставят на Техеран двустранно никаква документация, която да потвърждава използването от руски военен персонал на безпилотни самолети с ирански произход", каза той.

Британското разузнаване: Русия вероятно е получила нова партида ирански дронове

Британското разузнаване: Русия вероятно е получила нова партида ирански дронове

Това вещае нови атаки с дронове по инфраструктурни обекти