Водните запаси на света вероятно ще намалеят с две трети към 2050 г. в сравнение с наличните понастоящем. Това прогнозира Световната банка в нов доклад за водния цикъл, съобщава „Франс прес”.

Банката използва думата „драстично”, за да представи положението, в което има опасност да се окажат над 9 млрд. души, обитаващи Земята през 2050 г. Тогава вероятно три четвърти от населението ще бъде градско, като водните им ресурси биха могли да намалеят с две трети спрямо сегашните в големите градове.

Дефицитът на вода, дължащ се на затоплянето на планетата, би могъл да свие с 6% брутния вътрешен продукт на някои страни до 2050 г.

"Ако сегашната политика на управление на този ресурс остане непроменена, и ако сценариите за затоплянето на климата се потвърдят, случаите на недостиг ще нарастват в районите, които досега бяха пощадени, и ще се изострят в районите, изпитващи вече липса на вода", се подчертава в доклада на Световната банка.

Причината за всичко това са климатичните промени, заради които валежите в някои региона ще станат много по-случайни, но и конфликтът, който се изостря, между различните сфери на употреба на водата - земеделието, енергетиката, промишлеността и др. 

Несигурността при гарантирането на вода има опустошителни последици за растежа в различни сфери. Тя може да предизвика война, а с нея и разрушения. Тя е в основата на миграцията на хората, а в повечето случаи това са младежи. Така тя става причина постепенно да се обезлюдяват страните, изложени на най-големи суши

В доклада на Световната банка се открояват няколко почти отчайващи случаи с държави от Персийския залив и Северна Африка. Дори прилагането на най-съвременната политика за оптимизиране на използването на водата няма да ги избави от загубата на икономически растеж, като в тези райони злото изглежда вече е сторено.