Трима души са загинали, а още 60 са били откарани в болница след земетресение с магнитуд 6 по скалата на Рихтер, разтърсило окръг Луксиан в град Лъжоу, югозападна китайска провинция Съчуан, предаде "Синхуа".

Сред хоспитализираните трима са тежко ранени според бюрото за управление на извънредни ситуации в града.

Според Китайския център за земетресения трусът е станало в 4:33 ч. Епицентърът е регистриран на 29,2 градуса северна ширина и 105,34 градуса източна дължина. Земетресението е било на дълбочина от 10 км.

Загинали и ранени след земетресение в Китай

Загинали и ранени след земетресение в Китай

В автономния окръг Янби-Йи в провинция Юнан, югозападната част на Китай

Одобрен от правителството на провинцията, щабът за облекчаване на земетресенията в Съчуан е активирал реакция от ниво II, втората най-висока в четиристепенната китайска система за аварийно реагиране на земетресения.

След земетресението град Лъжоу е предприел реакция при извънредни ситуации от първо ниво и близо 3000 души са мобилизирани за спасителни операции. Опънати са палатки за временна евакуация на жителите в село от община Фуджи.

Някои телекомуникационни базови станции и кабели са били повредени.

Високоскоростната гара в Лъжоу е затворена според железопътните власти.

На всички въглищни мини е наредено да спрат подземните операции и да евакуират миньорите в шахти.

Жан Живей, заместник-ръководител на администрацията за земетресенията в Съчуан, уточни, че трусът, за разлика от опустошителното земетресение в Уенчуан и земетресението в Лушан в провинцията, се е случило в зоната на разлом в планината Хуайин.

Експертен анализ заключи, че по-сериозно земетресение е малко вероятно в района, но може да има вторични трусове.