Италия се опитва да се справи най-голямото огнище на коронавирус в Европа, блокирайки най-тежко засегнатите градове и забранявайки публични събирания в голяма част от севера, тъй като броят на заразените скочи на над 100 души, съобщава "Ройтерс".

Властите в богатите региони на Ломбардия и Венето, наредиха училищата и университетите да се затворят поне за седмица, да се затворят музеи и кина и да отменят последните дни от Венецианския карнавал.

"От тази вечер ще има забрана на Венецианския карнавал, както и на всички събития, включително спортни, до 1 март включително", заяви областният управител на Венето Лука Зая пред репортери.

Броят на установените случаи на заболяването в Ломбардия нарасна до 90 от 54 ден по-рано, докато във Венето около 25 души са се сразили с вируса, включително двама души във Венеция.

Здравните служители съобщават за изолирани случаи в съседните региони на Пиемонт и Емилия Романия, като казват, че общият брой на известните инфекции в Италия е нараснал над 130.

Двама възрастни са починали през последните 48 часа от болестта.

Много градове в Ломбардия и Венето с общо население от около 50 000 са под карантина, като местните жители са призовани да останат вкъщи и е нужно специално разрешение за влизане или излизане от определените райони.

В Ломбардия е финансовата столица на Италия, Милано и заедно с Венето двата региона представляват 30% от националното брутно вътрешно производство. Всяко продължително прекъсване там вероятно ще окаже сериозно влияние върху цялата икономика, която вече флиртува с рецесия.

Модният дизайнер Джорджо Армани заяви, че модното му ревю, което ще се проведе в Милано в неделя, ще продължи, но без присъствие на преса или купувачи, за да се предотврати заразяване, докато четири футболни мача от Серия А са отложени в северната част на страната.

Здравните власти все още не могат да разберат как е започнала епидемията. Първите случаи бяха обявени едва в петък и лекарите не знаят източника на заболяването.

Първоначалното подозрение в Ломбардия падна върху наскоро върнал се от Китай бизнесмен, но тестът му е отрицателен. Във Венето лекари тестваха група от осем китайски посетители, които са били в Ухан, но отново, всички те са отрицателни.

"В момента сме още по-притеснени, защото ако не успеем да намерим "нулевия пациент", това означава, че вирусът е още по-повсеместен, отколкото си мислехме", каза Зая.

Преди петък, Италия съобщава само за три случая на вируса - всички те са хора, пристигнали наскоро от китайския град Ухан. След първите потвърдени случаи, Италия спря всички директни полети до и от Китай.

Крайната дясна опозиционна партия на "Лига" поиска от правителството да въведе отново граничен контрол, за да се опита да предотврати нови пристигания, но премиерът Джузепе Конте отхвърли това.

Министърът на вътрешните работи на Австрия Карл Нехамер заяви в неделя, че в понеделник официални представители ще се срещнат, за да обсъдят дали Австрия трябва едностранно да възстанови граничния контрол с Италия.

Италия постави под карантина градове заради коронавируса

Италия постави под карантина градове заради коронавируса

По-късно стана ясно, че броят на заболелите от коронавирус в Ломбардия е нараснал до 89. Така в страната има над 100 случая.