Русия е на второ място в света по брой на заразени с новия коронавирус (COVID-19), но е регистрирала 10 пъти по-малко починали в сравнение с Великобритания, Франция, Италия и Испания. Мнозина се чудят: защо смъртността в страната е толкова ниска?

Критици обвиниха руските власти, че не съобщават коректно броя на жертвите, за да омаловажат мащаба на кризата, като намират, че е трудно да се повярва, че системата на здравеопазването на страната се управлява по-добре от тези в САЩ и Западна Европа.

Властите отрекоха да са фалшифицирали данните, като посочват, че отчитат само починали, чиято смърт е предизвикана пряко от коронавируса и че тъй като пандемията е дошла по-късно в Русия, тя е успяла да извлече поуки от опита на Западна Европа.

Според експерти демографските фактори също играят роля, включително това, че в Русия има много по-малко възрастни хора, които са особено уязвими към вируса, отбелязва "Франс прес".

Заразените с Ковид-19 в Русия за първи път под 10 хил. от 2 май

Заразените с Ковид-19 в Русия за първи път под 10 хил. от 2 май

За денонощие са починали още 93 души, с които се увеличават до 2305

Ето някои от причините Русия да е регистрирала много по-малко жертви, отколкото страните със сходни равнища на заразяване.

Русия към момента има 252 245 заразени, от които 2 305 са починали. Това я поставя само зад САЩ по брой на заразените, но на 18 място в света по общ брой на починалите и на 58 място по жертви на 1 млн. жители.

Някои поставят под въпрос данните, след като числата, публикувани тази седмица, показаха увеличение на починалите през април в Москва над броя, регистрирани като свързани с коронавируса.

Данните показват, че Москва е регистрирала общо 11 846 починали миналия месец, увеличение с 1 841 спрямо април миналата година, но само 639 починали от коронавирус.

Русия забрани респираторите в болниците

Русия забрани респираторите в болниците

Заради избухналия пожар, причинил смъртта на шестима пациенти

Градските здравни власти вчера отрекоха всякакви манипулации, като изтъкнаха, че "сравняването на смъртността на месечна база е неуместно и не е очевидно доказателство за каквато и да тенденция".

Всъщност в Москва е имало подобно увеличение на смъртността през януари 2019 г., март 2018 г. и януари 2017 г.

А най-важното според градската управа било, че методът на Русия за регистриране на жертви от коронавирус се различава от използвания в някои други страни.

Някои страни отчитат всеки, който е умрял, докато е бил заразен, в общия си брой починали, други включват случаи, при които се подозира, че вирусът е изиграл роля, а някои отчитат само жертвите, пряко причинени от усложнения от вируса.

Русия е на консервативния край на скалата и регистрира жертви на коронавируса, само когато смъртта може да бъде пряко свързана, най-често чрез пневмония.

Русия гони САЩ и по брой заболели от коронавирус

Русия гони САЩ и по брой заболели от коронавирус

10 899 новоустановени за денонощие, общо 232 243 заболели

"Ако някой умре от сърдечен удар, но е бил диагностициран с COVID-19, официалната причина за смъртта му ще бъде инфаркт", отбелязва Сергей Тимонин, демограф от Висшето училище по икономика в Москва, като добавя: "С други думи, не всички починали от онези, заразени с коронавирус, ще бъдат регистрирани като жертви на коронавируса."

Здравните власти в Москва заявиха, че при аутопсии, извършени на починали, за които се подозира, че са били заразени с коронавируса, 60 процента са умрели от други причини, като инфаркт и инсулт, рак и други терминални заболявания.

Русия има едно от най-високите равнища на тестване за наличие на коронавирус в света, като досега са извършени около 6 млн. теста.

Така че, въпреки че общият брой на заразените е много голям, почти половината от регистрираните заразени - 46,5 процента - са сред хората, които не показват никакви симптоми.

Москва започва безплатно масово тестване на граждани

Москва започва безплатно масово тестване на граждани

Първоначално до 100 000 души на ден с възможност до 200 000

Властите твърдят, че големият брой тестове също така е позволил на властите да идентифицират и изолират повече хора с вируса, което помага да се предотврати разпространението му към хората, изложени на риск.

Продължителността на живота в Русия се срина след рухването на Съветския съюз, като почти заличи поколението, което в други страни е най-силно засегнато от вируса.

Само 14,6 процента от руснаците са на възраст над 65 години, в сравнение с 23 процента в Италия и 19,3 процента в Испания.

В Италия хората над 70 години представляват 39 процента от регистрираните заразени и 79 процента от починалите. В Испания те са 50 процента от хоспитализациите и 86 процента от жертвите.

Русия все още не е публикувала такава статистика за цялата страна, но в Москва тези на възраст над 65 години са съставлявали едва 16 процента от заразените от 1 май насам.

Страната също така има много по-малко възрастни хора в старчески домове, които се превърнаха в горещи точки за инфекции и жертви в много страни.

Русия преброи едва 290 000 места в официално регистрираните домове за възрастни през 2018 г. за население от 146 млн. души. През 2015 г. Франция е имала около 700 000 души в старчески домове за население от 67 млн. души. От 27 000 починали от вируса във Франция, 10 000 души са били в домове за възрастни.

Русия казва, че друга причина за по-ниската ѝ смъртност е, че виждайки какво се е случвало на друго място преди заразените да скочат, тя е успяла да адаптира болниците си към коронавируса навреме.

Медицински работници изразиха опасения относно оборудването, включително липсата на предпазни средства за медиците и нови респираторни апарати, което беше причината за смъртоносните пожари в болници в Санкт Петербург и Москва.

Властите обаче успяха бързо да превърнат болниците и клиниките в центрове за лечение на вируса, като броят на леглата за заразените нараства от 29 000 на над 140 000 в рамките на няколко седмици. Към 13 май около 30 процента от леглата все още са на разположение.