Реколтата от зърнените култури по света може да се срине в рамките на следващото десетилетие, ако не бъдат предприети мерки за ускоряването на въвеждането на нови, по-устойчиви сортове.

Ново проучване показва, че температурите нарастват по-бързо от разработването на нови култури, които могат да се справят със затоплящата се планета.

В Африка изследователи са установили, че може да отнеме от 10 до 30 години преди земеделските производители да могат да отгледат нови сортове царевица.

Във времето, когато тези нови зърнени култури са засадени, те се сблъскват с по-топла околна среда в сравнение с тази, в която са били разработени.  

Учените, които стоят зад изследването, публикувано в сп. Nature, са задълбали относно въздействието на повишаването на температурите върху времетраенето на реколтата – това е времето между засаждането и прибирането на реколтата.

Учените установили, че в по-топъл свят времетраенето ще бъде по-кратко, което означава, че тези нови сортове ще имат по-малко време да натрупат биомаса и добивите могат да бъдат засегнати.  

В статията си изследователите пишат, че времетраенето на селскостопанските култури ще се скъси значително след 2018 г. в някои региони, но до 2031 г. по-голямата част от площите с царевица в Африка ще бъдат засегнати.

Новите сортове царевица се нуждаят от между 10 и 30 години за разработване преди да бъдат готови за отглеждане от земеделските производители.