Белгийският здравен министър Франк Ванденбрук потвърди, че зеленият сертификат - Covid Safe Ticket скоро ще бъде валиден, само ако е поставена бустерна доза от ваксина срещу коронавируса.

"Ще дойде момент, чиято дата все още не е определена, когато бустерната доза ще бъде решаваща за получаването на Covid Safe Ticket", каза здравният министър, цитиран от в. "Соар".

Медията се позова на изказване на Франк Ванденбрук в пленарната зала в белгийския парламент.

Белгия обръща "палачинката", позволява на театрите и кината да отворят отново

Белгия обръща "палачинката", позволява на театрите и кината да отворят отново

След като съд спря затварянето им

"Това няма да отнеме много време. Това ще бъде решение от европейски мащаб", добави Ванденбрук, като отбеляза, че приемането му ще отнеме няколко седмици.

Според министъра това е логична стъпка в сегашната епидемиологична ситуация в страната, тъй като ефектът от "базовата ваксинация" е силно отслабен за няколко месеца, а бустерната ваксинация отново го засилва.

На седмичен брифинг за епидемиологичната ситуация в белгийската столица във вторник беше посочено, че броят на заразените с коронавирус нараства експоненциално в района на Брюксел поради разпространението на щама Омикрон.

Коефициентът на заразяване на 100 000 души за 14 дни надхвърли 3 000, което е безпрецедентен рекорд. Коефициентът на възпроизвеждане на вируса е достигнал тревожните 1,45.

Задължават здравните служители в Белгия да се ваксинират

Задължават здравните служители в Белгия да се ваксинират

Отказалите без основателна причина ще бъдат уволнявани

Най-много случаи са във възрастовата група 20-40 години.