Белгийското правителство обръща курса, като позволява на кината и театрите да отворят отново, след като съд спря затварянето им, разпоредено преди седмица, за да се опита да спре нарастването на заразените от варианта на коронавируса "Омикрон", информира "Ройтерс".

Решението на Държавния съвет не обхваща кината, но правителството обяви, че те също могат да отворят отново, защото работят като театри, със седящи места и хората са задължени да носят маски, като влизането е разрешено само с COVID сертификат, с който се доказва ваксинация, отрицателен тест или скорошно възстановяване от болестта.

Хиляди културни дейци казаха "не" на COVID ограниченията в Брюксел

Хиляди културни дейци казаха "не" на COVID ограниченията в Брюксел

"Шоуто трябва да продължи" и "Няма култура, няма бъдеще"

Жорж Гилкине, министър на мобилността, написа в "Туитър", че правителството се е договорило и театрите, и кината да бъдат отворени. Окончателното решение ще бъде взето от министрите и ръководителите на регионите по-късно днес.

Други закрити места, като казина и боулинг зали, ще останат затворени.

Правителството на министър-председателя Александер Де Кро и ръководителите на регионите решиха миналата седмица да затворят кината и театрите, а спортни срещи да се играят при затворени врати, като същевременно позволят на барове, ресторанти, фитнес зали и други закрити спортни обекти да продължат както преди.

Белгия, където се намират институциите на Европейския съюз и централата на НАТО, регистрира спад на заразените от пика в края на ноември, но заразените с "Омикрон" бързо нарастват и сега съставляват повече от половината от всички заразени с COVID-19.

Белгия е регистрирала 881 заразени на 100 000 души през последните две седмици, по-малко от половината от пика през ноември.

Хиляди на протест срещу COVID ограниченията в Брюксел

Хиляди на протест срещу COVID ограниченията в Брюксел

Включително срещу ваксинацията