Хиляди хора протестираха мирно в центъра на белгийската столица Брюксел за трета поредна неделя против затегнатите мерки в страната срещу разпространението на коронавируса, информира "Асошиейтед прес".

По улиците на града имаше засилено полицейско присъствие с оглед на това, че на предишни демонстрации се стигна до насилие и имаше ранени и арестувани. Но само 13 души са били арестувани за "бунт и притежание на забранени предмети" според говорителя на полицията Илзе Ван де Кеере.

По-късно обаче, след приключването на демонстрацията, белгийската полиция се намеси, за да разпръсне младежи, хвърлящи камъни. Те са влезли в сблъсъци с полицейски части за борба с безредиците, защитаващи пътя към сградите на Европейски съюз, където официални лица се срещаха с африкански лидери. 

Хиляди на протест в Брюксел срещу COVID ограниченията

Хиляди на протест в Брюксел срещу COVID ограниченията

Напрежението се покачва

Участниците в протеста, някои от които носеха плакати с надписи "Свободна зона", "Достатъчно" и "Аз съм свободен, ти си свободен, ние сме свободни", "Приех справедливата си доза" разкритикуваха настойчивите препоръки на властите към хората да се ваксинират срещу COVID-19. В демонстрацията се включиха и медици.

В Белгия на работещите в здравния сектор беше даден 3-месечен срок да се ваксинират до 1 януари, в противен случай те са застрашени да си загубят работата.

Протестът в Брюксел се състоя ден след подобни демонстрации в Париж и Лондон на фона на затягането на противоепидемичните мерки в Европа заради разпространението на новия вариант на коронавируса "Омикрон", като Нидерландия поведе хорото с налагането на твърд национален локдаун.

Най-малко до 14 януари Нидерландия влиза в строг локдаун

Най-малко до 14 януари Нидерландия влиза в строг локдаун

Решението е на премиера Марк Рюте

Световната здравна организация (СЗО) съобщи този уикенд, че "Омикрон" е открит в 89 страни, а заразените с варианта се удвояват на всеки ден и половина до 3 дни на места с локално предаване на вируса.

При протест в Брюксел миналия месец няколкостотин души започнаха да замерват полицията, да трошат коли и да палят кофи за боклук. Полицията реагира със сълзотворен газ и водни оръдия.