Вариантът на коронавируса "Омикрон" е докладван в 89 страни, а броят на заразените се удвоява за 1,5 до 3 дни в райони с местно предаване. Това обявиха от Световната здравна организация (СЗО), информира "Ройтерс".

"Омикрон се разпространява бързо в страни с високи нива на имунитет на населението, но не е ясно дали това се дължи на способността на вируса да избягва имунитета, присъщата му повишена преносимост или комбинация от двете", уточни СЗО в актуализация.

Сербезова не прогнозира поведението на Омикрон в страна с едва 30% ваксинирани

Сербезова не прогнозира поведението на Омикрон в страна с едва 30% ваксинирани

Здравният министър се надява на пълен мандат, за да има сериозни реформи

Агенцията на ООН определи "Омикрон" като вариант на безпокойство на 26 ноември, скоро след като беше открит за пръв път, и все още не се знае много за него, включително тежестта на заболяването, което причинява.

"Все още има ограничени данни за клиничната тежест на Омикрон", посочиха от СЗО, като допълват: "Необходими са повече данни, за да се разбере профила на тежестта и как тежестта се влияе от ваксинацията и съществуващия имунитет."

СЗО посочва още: "Все още има ограничени налични данни и няма рецензирани доказателства за ефикасността или ефективността на ваксината към днешна дата за Омикрон."

Нидерландия на крачка от строг локдаун заради Омикрон

Нидерландия на крачка от строг локдаун заради Омикрон

Здравните експерти настояват за по-стриктни COVID мерки

СЗО предупреди, че при толкова бързо нарастване на заразените болниците могат да бъдат претоварени на някои места.

"Хоспитализациите в Обединеното кралство и Южна Африка продължават да нарастват, а като се има предвид бързо нарастващият брой на случаите, е възможно много здравни системи да бъдат бързо претоварени", изтъкват още от СЗО.

Дания налага частична блокада заради Омикрон

Дания налага частична блокада заради Омикрон

Затваря кина и театри, след 22 часа няма да се сервира алкохол