Правителството на Дания в петък предложи нови частични ограничения, за да ограничи бързото разпространение на новия вариант на коронавируса Омикрон, една пета от новите ежедневни регистрирани случаи на коронавирус, предаде "Ройтерс".

Но въвеждането на пълно блокиране се отлага.

Новите ограничения, които ще трябва да бъдат одобрени от парламента, включват затваряне на театри, кина, развлекателни паркове и конферентни центрове, както и мерки за ограничаване на големи групи от хора в магазини.

Това се случва само седем дни преди Коледа.

"В рекордно кратко време правилата на играта отново бяха променени", каза премиерът Мете Фредериксен на пресконференция. Това не е пълно затваряне, както видяхме миналата зима, каза Фредериксен. "Нашата цел все още е да запазим възможно най-голяма част от бизнеса и институциите отворени."

Дания одобри Covid хапчето на Merck за рискови пациенти

Дания одобри Covid хапчето на Merck за рискови пациенти

Ползите от лечението с него надвишават рисковете, смятат в страната

Правителството също така предложи да се забрани сервирането на алкохол след 22 часа и призова датчаните да ограничат социалните си контакти и да работят от вкъщи. Маските за лице ще бъдат задължителни на повечето обществени места.

Дания е регистрирала 11 559 случая на Омикрон досега, от които 2 550 са били през последните 24 часа, каза пред журналисти министърът на здравеопазването Магнус Хойнике. Като цяло броят на новите ежедневни инфекции с COVID-19 счупи нов рекорд в петък, като бяха регистрирани 11 194 нови.

Смъртността и хоспитализацията обаче все още са приблизително половината от най-високите нива, наблюдавани преди година поради ваксините. Повече от 76% от датчаните са напълно ваксинирани, а почти 27% са получили трета доза.

Общият брой на починалите от усложнения на коронавирус в Дания е 3054 души - при население от 5,8 милиона.

В Дания работодателите ще могат да изискват covid паспорт

В Дания работодателите ще могат да изискват covid паспорт

Ще се приема и потвърждение на отрицателен резултат от тест за COVID-19