Правителството на Дания предложи възстановяване на използването на дигитален "корона пропуск", който да се представя, когато датчаните посещават барове и ресторанти на закрито, след като страната навлиза в трета вълна от COVID-19 пандемията, информира "Ройтерс".

Дания беше една от малкото страни, които премахнаха почти всички ограничения през септември, след като избегна трета вълна от заразявания през пролетта и лятото заради обширните ограничителни мерки, наложени след Коледа.

COVID-19 се завръща в Норвегия и Дания

COVID-19 се завръща в Норвегия и Дания

Болниците не са поставени под натиск

Ала броят на ежедневно заразените нарасна стабилно до около 2 300 души през последните дни от ниското ниво от малко над 200 в средата на септември.

Коефициентът на положителност, делът на общия брой направени тестове, които са били положителни, също се покачва стабилно през последните седмици от 1,2% в средата на септември до 2,3% към края на октомври.

"Няколко европейски страни вече са в средата на своята четвърта вълна на коронавируса. В Дания се насочваме към нашата трета корона вълна", отбеляза министърът на здравеопазването Магнус Хойнике по време на излъчвана по телевизията пресконференция вчера.

Дания първа в ЕС сваля COVID ограниченията

Дания първа в ЕС сваля COVID ограниченията

Заради високите нива на ваксинация

Корона пропускът, който обикновено се представя чрез приложение на телефоните на датчаните, се използва, за да се провери дали притежателят е ваксиниран или дали е дал отрицателна проба за коронавируса.

Мярката, представена от правителството, която подлежи на одобрение от парламента, също така ще изисква пропускът да бъде представян за събирания на закрито над 200 души, като например в кина и музеи.