Постът на министър на здравеопазването не се поема с мисълта, че е добре за кариерата. Трябва да се поема като възможност да се направят малки и добри неща за здравеопазването. Това заяви пред bTV здравният министър Асена Сербезова.

Тя посочи, че от 1944 г. насам на стола на здравето е имало общо 33 министри, без да се броят служебните.

По нейни думи средно един здравен министър се задържа на поста у нас около 400 дни. Сербезова подчерта, че за реформи и промени трябва да има пълен хоризонт и мандат.

"Знаех много добре с какво се захващам. Няма да бъда сама - има много подготвен екип и съветници. Имам и предистория в администрацията", отбеляза още тя.

Според нея хората в страната имат най-много доверие на фармацевтите и личните лекари, поради което те ще бъдат активно включени в кампанията за стимулиране на ваксинацията срещу COVID-19.

Асена Сербезова цели повишаване броя на ваксинираните българи

Асена Сербезова цели повишаване броя на ваксинираните българи

Тя се срещна с д-р Скендер Сила и доц. Михаил Околийски

Сербезова отбеляза, че лекарите и фармацевтите могат да дадат по-специфична информация за хората.

"Има хора, които са в негативизма и отрицанието на ваксините изобщо, но те са между 10 и 12%. По-големият процент се колебаят и с подходяща информация може да се получи отговор на въпросите", посочи тя.

Относно ваксинацията на деца здравният министър обясни, че тя ще се извършва във ваксинационните пунктове, като предстои да се уточнят механизмите на работа.

По думи на Сербезова е трудно да се прогнозира какво ще е поведението на новия вариант Омикрон в държава с едва 30% ваксинирани.

Тя поясни, че кампанията за имунизация срещу коронавируса ще се води по препоръките на СЗО, защото "няма нужда да откриваме топлата вода".

Максимумът на ваксинация - 50% от населението у нас?

Максимумът на ваксинация - 50% от населението у нас?

Аркади Шарков очаква негативите от действията на Кацаров да бъдат потушени в следващите месеци

По казуса с болница "Лозенец" Сербезова, която преди дни спря процедурата по сливането на три болници ,заяви, че се е оказало, че нито една от трите страни не желае това сливане, а това може да породи редица проблеми.

"Сливането е подписано буквално няколко часа преди края на мандата на предишния министър. Само Кацаров може да отговори, защо го е направил", коментира тя и допълни, че нейната работа е да защити интересите на работещите в тези болници, както и на пациентите и децата.

Според нея, за да има сериозни реформи в здравеопазването, трябва да има екипност, стратегия и визия, а също и пълен мандат. Профилактиката, реформата на Спешна помощ, ясна представа какво става по веригата и осветляване на процеса чрез дигитализация, открои Сербезова и обобщи, че проблемите са много.

Кантарджиев съветва за трета COVID доза, защитата при две - 20%

Кантарджиев съветва за трета COVID доза, защитата при две - 20%

Професорът не очаква висока вълна на грип