В нашата болница няма хирургия, ортопедия и кардиохирургия и без тези ключови други звена, комплексна детска грижа няма как да бъде реализирана. Болница "Лозенец" има добра клиника по педиатрия, но не съм убеден дали останалите структури могат да работят с деца. Това заяви директорът на специализираната болница за активно лечение по детски болести "Проф. д-р Иван Митев" д-р Благомир Здравков пред БНТ.

По думите му важен е екшън планът, който се предвижда при преобразуване на двете болници (на детската болница Проф. д-р Иван Митев и болница "Лозенец") С обединението на двете болници не се решават основни проблеми, посочи д-р Здравков и добави, че е много важно къде стои при новите управляващи политиката за детското здравеопазване.

Стойчо Кацаров задействал сливането на болница "Лозенец" с педиатрията

Стойчо Кацаров задействал сливането на болница "Лозенец" с педиатрията

Започна протестът на работещите в болница "Лозенец"

Относно твърдението, че персонално заради мен се прави преобразуването, мога да кажа, че аз и утре да не съм директор, могат да работя като обикновен лекар навсякъде, категоричен бе д-р Здравков. Той се надява на добър диалог с новия здравен министър проф. Асен Сербезова, защото дейността на болниците няма как да върви без подкрепата на държавата.

Според него много години детското здравеопазване било приоритет само на думи, а действия нямало. Педиатрията разполага с добра медицинска апаратура благодарение на Българската Коледа и дарения, но липсват структурни звена от образната диагностика.

Идеята на комплексната педиатрична грижа е всички специалисти, работещи с деца, да бъдат на едно място. Този проблем не бил формулиран като такъв, но без формулировка на проблема той няма как да бъде решен, обясни Здравков.

Механичното пренасяне на Педиатрията в "Лозенец" не е достатъчно

Механичното пренасяне на Педиатрията в "Лозенец" не е достатъчно

В детската болница трябвало да се влеят и звената от ИСУЛ, Кардиологията, Пирогов