Идеята за детска болница в Правителствената - "Лозенец" е добра, защото поставя проблема с комплексността на детското здравно обслужване. Това е най-големият проблем в педиатричната помощ в цялата страна, всички сме единодушни, че трябва да има изцяло нова детска болница. Това каза Проф. Благомир Здравков, директор на Националната педиатрия "Иван Митев", пред Нова телевизия.

А вариантът тя да е в Лозенец, според него е добър, добър е и според специалистите. Защо няма определена апаратура директорът на Педиатрията обясни с преценка на предишните ръководства. Иначе подбраната диагностика, той уточни, че е от първо ниво - един конвенционален рентген и се налага децата да се трансферират в различни заведения. Здравков смята, че след едно сливане материално-техническата база ще се подобри, защото дейностите в "Лозенец" са налични. Механичното пренасяне на Педиатрията не е достатъчно и трябва да има добър анализ за нуждите, кадровата обезпеченост, може ли Правителствена болница да приема цялата болница по детски болници.

МЗ предложи детската болница да се строи в двора на Правителствена болница

МЗ предложи детската болница да се строи в двора на Правителствена болница

Дворът на болницата разполага с над 160 декара терен

За да има комплексна грижа, е необходимо и другите детски звена също да бъдат приобщени. По думите на Здравков - това са Детска онкохематология в ИСУЛ, детската секция в Пирогов и детската кардиология на Национална кардиологична болница. Идеята за вливането на дружества в Педиатрията е сложено като проект за решаване на проблема с комплексността, но няма екшън план как трябва да се извърши и това ще легне върху ръководствата на лечебните заведения и следващия екип на МЗ.

Това е дейност, която не трябва да прекъсва, тя е с обществена значимост и е възможно родителите и децата да не знаят къде да отидат, смята Благомир Здравков.

Той отказа да коментира настроенията в Правителствена болница. Смята обаче, че имат право, тъй като там има специалисти, изграждани с години, и ако не е ясно къде отиват, имат основателни притеснения. Дефицитът на кадри не позволява да се казва под диктовка на някой утре отиваш "еди си къде", коментира лекарят.

От Камарата на архитектите са заявили, че сливането в обозрим срок може да стане за 5-6 години, съобщи още Здравков.

Болница "Лозенец" на протест, не иска да става педиатрия

Болница "Лозенец" на протест, не иска да става педиатрия

Някои лекари са напуснали

Припомняме, идеята за строеж на Национална детска болница е поне от 30 години, но до сега не е реализирана. Първоначално намерение да се помести детската болница беше за сградата на болница "Лозенец" (т.нар. правителствена болница), но след това тя беше дадена и премина към структурите на Софийския университет с цел подпомагане на Медицинския факултет и база за обучение на студентите.

Така правителството и МЗ минаха към вариант строеж в комплекса на Александровска болница, като обществената поръчка за него стартира миналата година, а по време на извънредното положение бе финализиран с избора на ДЗЗД "ДЕТСКО ЗДРАВЕ" за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор), е 77 839 442.89 лева без ДДС или 93 407 331.47 лева с включен ДДС. Строежът на детска болница получи статут с национално значение.

Още през август 2019 г. архитекти и инженери сигнализираха, че са намерили пропуски в поръчката за детската болница и я обжалваха. От Камарата на архитектите настояха обществената поръчка за новата педиатрична болница да бъде спряна. Те обявиха, че сградата е невъзможна, незаконна и опасна, за което пък Камарата на строителите у нас упрекнаха архитектите в "браншов канибализъм".

Лекари, родители, архитекти започнаха протест с мотив, че тази сграда е опасна, остаряла и не покрива нуждите на лечебно заведение за децата. Те се организираха и в инициатива с подписи за промяна изцяло на проекта.

На 27 май 2020 година премиерът Бойко Борисов обеща да събори скелето и да строи нова детска болница.

На 10 юни 2021 година представители на кауза "За Доброто", майки, архитекти и инженери внесоха в Президентството петиция за спиране на договора за строеж на Национална детска болница, подписан преди година от правителството на премиера Бойко Борисов.

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров прекрати окончателно идеята за строеж на болницата в рамките на скелето в двора на Александровска, като смени на ръководството на Държавна инвестиционна компания, която отговаря за строителството на Национална детска болница. Отделно на това МЗ даде на Специализираната прокуратура документи за проекта за строителството на детската болница, като има съмнение, че бившият премиер Бойко Борисов и министрите от неговия кабинет Костадин Ангелов и Кирил Ананиев са нарушили закона и са ощетили държавата.

Спецпрокуратурата ангажирала АДФИ и КПКОНПИ по сигнала на Кацаров

Спецпрокуратурата ангажирала АДФИ и КПКОНПИ по сигнала на Кацаров

Сигналът е за процедурата за Национална детска болница