Национална детска болница да се строи в двора на правителствена болница "Лозенец", но болницата запазва многопрофилния си характер - това предложи в края на мандата на служебния кабинет здравният министър Стойчо Кацаров на брифинг в МЗ. По думите му може да се строи на този терен и няма никакви пречки там да се изгради детската болница.

Последно по темата се обсъждаше да се строи детска болница в двора на Александровска болница, където има скеле. Новата идея и преустройството щяло да отнеме 4-5 години.

Министърът на здравеопазването е принципал на трите дружества - преди месец Стойчо Кацаров е изпратил питане за сливането, МС отговорил, че е изцяло в негови правомощия. Следва вписване в Търговския регистър, договори с НЗОК, акредитация за университетския характер, ако е необходимо. Предстои среща с ръководството на "Лозенец", разкри Кацаров, уточнявайки, че вече е чул мнения против, както и заплахи за протести и опасения лекари да не останат без работа след сливането. Той отправи публична покана, който иска да се включи в настоятелството по изграждане на проекта.

МЗ преценява, че е най-добре съществуващото сега дружество за проекта за строеж на Национална детска болница със 100 млн. лв. капитал да се влее в Националната педиатрия "Иван Митев" и така самата детска болница да стане инвеститор на проекта - да отговаря за проектиране, построяване, следене на изпълнение на проекта.

Болница "Лозенец" на протест, не иска да става педиатрия

Болница "Лозенец" на протест, не иска да става педиатрия

Някои лекари са напуснали

Кацаров каза, че дворът на болницата разполага с над 160 декара терен, на който е позволено да се строи в Южния парк.

Друга идея на МЗ е веднага да се реорганизира правителствената болница, за да може в нея да се лекуват деца от Педиатрията, тъй като "там отделенията били в ужасно състояние". Децата се лекуват в лоши условия, призна Кацаров и каза, че се отпускат още 100 млн. лв. за ремонт на детски отделения в различни болници. Националната детска болница засега не е ясно какво се случва с нея - преценката е на бъдещия здравен министър, но тя остава до реализиране на проекта. 

Предвидено е още да се постави и протонен ускорител в болница "Лозенец", който ще е първият в цяла Източна Европа. Министър Стойчо Кацаров обясни, че уредът позволява да се лекуват чрез лъчелечение онкоболни деца.

В "Лозенец" се предвижда да има и хеликоптерна площадка, имало подходящ терен за това.

На ръководството на болницата е възложено да се извърши анализ какви средства ще струва преструктурирането. За съжаление, Съветът на директорите в болницата работи лошо, там двамата директори непрекъснато се заливат с информация един друг, каза Кацаров.

"Има опасения да не стане 2032 г. проектът, пошегува се министърът и затова призова: Имаме организация, подкрепа и мисля, че ще се срамуваме, ако не сме го направили.

Към бъдещата болница да се изгради болнично настоятелство с лекари, граждани и хора от властта, което ще е гарант - предложи още здравният министър.

Категорично не е поставян въпросът да се прекратява университетският характер на новата болница, затова дал уверение и ректорът на СУ. Целта е да се надгради, при малкия брой пациенти, който обслужва болницата, е въпрос обаче колко добре се обучават студентите, уточни още министър Кацаров. Ако се подобри инфраструктурата - здравното заведение може да е и най-големият обучителен център на студенти в страната.

Той постави въпроса и за незаконните трансплантации в Лозенец, но каза, че МЗ подкрепя идеята болницата да се превърне в официален, но регламентиран център за трансплантации.

Болница "Лозенец" - пример за източване на касата и съмнения за трафик на органи

Болница "Лозенец" - пример за източване на касата и съмнения за трафик на органи

Здравният министър Стойчо Кацаров сменя ръководството

Проектът за строежа на детска в болница в скелето на Александровска не може да бъде изпълнен и трябва да бъде прекратен, обясни още Стойчо Кацаров. По думите му - това е така, защото не може да се издаде виза за проектиране, тъй като сградата не съществува в ПУП от 2011 г.

От името на гражданската инициатива за Национална детска болница казаха, че са щастливи от новината, тъй като ролята им е да се подкрепи създаването на истинска детска болница" - на конкурсен принцип и с форма на обществен съвет, има достъп до метро, както бил обещан от Столична община и достъп от централни булеварди до там.

Българска педиатрична Асоциация също изрази задоволство, подчертавайки, че въпросът са го повдигнали преди 10 г.

МЗ официално се отказа от скеле да прави детска болница

МЗ официално се отказа от скеле да прави детска болница

От МЗ са дали указания да започне процедура за прекратяване на договора

Припомняме, идеята за строеж на Национална детска болница е поне от 30 години, но до сега не е реализирана. Първоначално намерение да се помести детската болница беше за сградата на болница "Лозенец" (т.нар. правителствена болница), но след това тя беше дадена и премина към структурите на Софийския университет с цел подпомагане на Медицинския факултет и база за обучение на студентите.

Така правителството и МЗ минаха към вариант строеж в комплекса на Александровска болница, като обществената поръчка за него стартира миналата година, а по време на извънредното положение бе финализиран с избора на ДЗЗД "ДЕТСКО ЗДРАВЕ" за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор), е 77 839 442.89 лева без ДДС или 93 407 331.47 лева с включен ДДС. Строежът на детска болница получи статут с национално значение.

Още през август 2019 г. архитекти и инженери сигнализираха, че са намерили пропуски в поръчката за детската болница и я обжалваха. От Камарата на архитектите настояха обществената поръчка за новата педиатрична болница да бъде спряна. Те обявиха, че сградата е невъзможна, незаконна и опасна, за което пък Камарата на строителите у нас упрекнаха архитектите в "браншов канибализъм".

Лекари, родители, архитекти започнаха протест с мотив, че тази сграда е опасна, остаряла и не покрива нуждите на лечебно заведение за децата. Те се организираха и в инициатива с подписи за промяна изцяло на проекта.

На 27 май 2020 година премиерът Бойко Борисов обеща да събори скелето и да строи нова детска болница.

На 10 юни 2021 година представители на кауза "За Доброто", майки, архитекти и инженери внесоха в Президентството петиция за спиране на договора за строеж на Национална детска болница, подписан преди година от правителството на премиера Бойко Борисов.

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров прекрати пъри идеята за строеж на болницата в рамките на скелето в двора на Александровска, след което и смени на ръководството на Държавна инвестиционна компания, която отговаря за строителството. Отделно на това МЗ даде на Специализираната прокуратура документи за проекта за строителството на детската болница, като има съмнение, че бившият премиер Бойко Борисов и министрите от неговия кабинет Костадин Ангелов и Кирил Ананиев са нарушили закона и са ощетили държавата.

Спецпрокуратурата ангажирала АДФИ и КПКОНПИ по сигнала на Кацаров

Спецпрокуратурата ангажирала АДФИ и КПКОНПИ по сигнала на Кацаров

Сигналът е за процедурата за Национална детска болница