Премиерът Бойко Борисов обеща недовършеният от десетилетия скелет на болница да бъде съборен и на негово място да бъде построена изцяло нова сграда за педиатрия.

С много любов искаме да направим новата детска болница, това заяви премиерът Бойко Борисов по време на среща с представители на протестиращи срещу строежа на Националната многопрофилна детска болница, като се ползва започнатия строеж в карето на Александровска болница.

"Нещо, което е заченато в проблем, каквото и да направим, и златна да я направим тази болница, винаги ще има недоволни от нея. Затова решихме да я съборим старата сграда, но мястото е много добро място в клъстер от други болници, в паркова среда", каза Борисов.

Протестирщите срещу проекта за детска болница готови да стигнат и до Европейския съд

Протестирщите срещу проекта за детска болница готови да стигнат и до Европейския съд

Според адв. Петрова има вариант договорът да бъде прекратен

Той подчерта, че постройката, проектирана през 70-те години на ХХ-ти век, ще бъде съборена. На нейно място ще се изгради нова модерна педиатрична болница, в която ще бъде гарантиран достъпът на специалисти и от съседните високоспециализирани лечебни заведения.

Премиерът Борисов посочи, че очаква от представителите на организациите в хода на работните процедури да му предоставят предложенията си и архитектурните решения. "Аз много ценя работата на архитектите, тъй като да намериш общото между инженерното и архитектурното решение е голям талант и вие го знаете", допълни Бойко Борисов.

В срещата участваха и вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев

Проектантът на детската болница: Конструкцията отговаря на съвременните изисквания

Проектантът на детската болница: Конструкцията отговаря на съвременните изисквания

Ако строежът се провали, не можел да бъде съборен с взрив

Припомняме, идеята за строеж на Национална детска болница е поне от 30 години, но до сега не е реализирана. Първоначално намерение да се помести детската болница беше за сградата на болница "Лозенец" (т.нар. правителствена болница), но след това тя беше дадена и премина към структурите на Софийския университет с цел подпомагане на Медицинския факултет и база за обучение на студентите.

Така правителството и МЗ минаха към вариант строеж в комплекса на Александровска болница, като обществената поръчка за него стартира миналата година, а по време на извънредното положение бе финализиран с избора на ДЗЗД "ДЕТСКО ЗДРАВЕ" за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор), е 77 839 442.89 лева без ДДС или 93 407 331.47 лева с включен ДДС.

Още през август 2019 г. архитекти и инженери сигнализираха, че са намерили пропуски в поръчката за детската болница и я обжалваха. Преди две седмици строежът на детска болница получи статут с национално значение

Десетки са на протест срещу строежа на Детската болница със старото скеле

Десетки са на протест срещу строежа на Детската болница със старото скеле

Протестиращи искат и оставката на здравния министър

На 18 октомври 2019 г. от Камарата на архитектите настояха обществената поръчка за новата педиатрична болница да бъде спряна. Те обявиха, че сградата е невъзможна, незаконна и опасна, за което пък Камарата на строителите у нас упрекнаха архитектите в "браншов канибализъм".

И миналата седмица лекари, родители, архитекти излязоха на протест с мотивите, че тази сграда е опасна, остаряла и не покрива нуждите на лечебно заведение за децата.