Конструкцията на бъдещата детска болница отговаря на всички съвременни изисквания за болнично заведение. Това заяви пред БНР арх. Веселина Хаджистоянова, проектант на лечебното заведение.

По нейни думи недовършеният строеж отговаря както на земетръсните, така и на противопожарните условия.

Сградата е проектирана да бъде с модерни операционни, стаи за майки с малки деца, като ще се обхванат всички видове детски болести, обясни Хаджистоянова.

Тя бе категорична, че критикуващите болницата са недобронамерени хора "без проектантска и конструктивна грамотност". Болницата е напълно способна да изпълни задачите, за които е предназначена, отсече архитектът. По нейни думи е предвидено всичко, което трябва да бъде включено в една съвременна болница.

Строежът на детската болница - чудовищен престъпен компромис

Строежът на детската болница - чудовищен престъпен компромис

КАБ отказват да са мълчаливи свидетели на това престъпление

"Ако този строеж се провали сега, не може да бъде съборен освен с чоплене. Взривяването не е възможно", каза още арх. Хаджистоянова.

Припомняме, идеята за строеж на Национална детска болница е поне от 30 години, но до сега не е реализирана. Първоначално намерение да се помести детската болница беше за сградата на болница "Лозенец" (т.нар. правителствена болница), но след това тя беше дадена и премина към структурите на Софийския университет с цел подпомагане на Медицинския факултет и база за обучение на студентите. Така правителството и МЗ минаха към вариант строеж в комплекса на Александровска болница.Министър Ананиев уверяваше тогава и че директор на Националната кардиологична боница няма да бъде директорът на болница "Лозенец" Любомир Спасов.

На 3 юни 2019 г. стана ясно, че здравният министър Кирил Ананиев иска проверка на документите за Националната детска болница.

През август 2019 г. архитекти и инженери сигнализираха, че са намерили пропуски в поръчката за детската болница.

Ананиев: Протестират срещу проект за детска болница, който го няма

Ананиев: Протестират срещу проект за детска болница, който го няма

Няма проект за Национална детска болница

На 18 октомври 2019 г. от Камарата на архитектите настояха обществената поръчка за новата педиатрична болница да бъде спряна. Те обявиха, че сградата е невъзможна, незаконна и опасна.

След това пък Камарата на строителите у нас упрекнаха архитектите в "браншов канибализъм".

През януари тази година обединението ДЗЗД "ДЕТСКО ЗДРАВЕ" беше избрано за изпълнител на проекта.

На 2 април здравният министър Кирил Ананиев разреши довършването на десетилетия стоялия под дъжда и снега скелет на сграда за детска болница.

В отговор лекари, родители, архитекти излязоха на протест с мотивите, че тази сграда е опасна, остаряла и не покрива нуждите на лечебно заведение за децата.

Камерата на архитектите: Строежът на детската болница е непригоден

Камерата на архитектите: Строежът на детската болница е непригоден

Сградата противоречи и на Общия устройствен план на Столична община