"Няма проект за Национална детска болница. Ние в момента протестираме срещу проект, който го няма." Това обяви здравният министър Кирил Ананиев пред журналисти, след като взе участие в ресорната комисия в Народното събрание.

Той обясни, че изпълнителят на строежа има срок до една година да разработи проекта за детската болница. "Нека да го направим проекта, да го видят и тогава да го критикуваме, ако трябва. Сега какво критикуваме, вие знаете ли", запита иронично Ананиев.

Здравният министър не вижда основание министерството да промени позицията си за детската болница. Детската болница е толкова необходима на децата, на техните родители, но това е емоционалната част от отговора, заяви Ананиев и увери, че цялата процедура е напълно прозрачна.

Всеки един минал етап бил гледан под лупа, включително и от журналистите. Ананиев напомни, че е имало обжалване за строежа на детската болница пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), но тя не я е уважила иска и е дала зелена светлина.

Румен Радев настоя за модерно детско здравеопазване

Румен Радев настоя за модерно детско здравеопазване

България е единствената страна в ЕС, която няма обособена детска многопрофилна болница

Направени са всички възможни проучвания за състоянието на конструкцията. Изпълнителят на проекта ще направи ново обследване на базата, след което ще бъде взето най-правилното решение за продължаване на строителството, каза Ананиев.

"Много се говори, но явно не от хора, които разбират от финанси. Няма да дадем нито един допълнителен лев повече, отколкото е определено в техническото задание в Министерство на здравеопазването", увери Ананиев.

Има процедура по отпускане на аванс на изпълнителя, стана обаче ясно от думите му. Той още веднъж подчерта, че държавата няма да остави да не се изгради многофункционална национална детска болница, в която да се лекуват при най-добри условия децата и внуците ни.

Здравният министър смята, че няма да как да бъде с 30-40% по-евтино, ако се бутне сегашното скеле - това е твърдение на хора, които не разбират от строителство.

Камерата на архитектите: Строежът на детската болница е непригоден

Камерата на архитектите: Строежът на детската болница е непригоден

Сградата противоречи и на Общия устройствен план на Столична община

Само за събарянето на скелето, ще се дадат половината от парите, които са необходими за изграждането на лечебното заведение, според Ананиев.

По думите му изводът на фирмата, която прави обследването на сградата е, че сградата с малки допълнителни и довършителни работи отговаря на изискванията за земетръс. Изпълнителят на строежа, с който е подписан договор, ще повтори процедурата за потвърждение.

Според него скелето и проектът се критикуват, без да бъдат погледнати всички направени изследвания.