Специализираната прокуратурата е получила сигнала на служебния здравен министър Стойчо Кацаров във връзка със закононарушения по проекта за изграждане на детска болница в София.

Сигналът е получен по компетентност в Специализираната прокуратура и незабавно е разпределен на случаен принцип на прокурор.

На основание на чл. 145 от Закона за съдебната власт наблюдаващият прокурор е разпоредил извършването на комплексна проверка от страна на органите на АДФИ и КПКОНПИ.

Борисов и двама министри на прокуратурата заради детската болница

Борисов и двама министри на прокуратурата заради детската болница

Има "схема" при строителството на Националната детска болница

Припомняме, служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров обяви днес в парламента, че се очаква Министерство на здравеопазването да издаде заповед за смяна на ръководството на Държавна инвестиционна компания, която отговаря за строителството на Национална детска болница на мястото на скелето в Александровска болница. От думите му по време на изслушването му в пленарна зала стана ясно, че има "схема и са създадени две еднакви дружества", като целта е била да се преведат авансово 9 млн. лв. на фирмата-изпълнител "Главболгарстрой"

Заради това МЗ вече е дало на Специализираната прокуратура документи за проекта за строителството на детската болница, като има съмнение, че бившият премиер Бойко Борисов и министрите от неговия кабинет Костадин Ангелов и Кирил Ананиев са нарушили закона и са ощетили държавата.

Припомняме, идеята за строеж на Национална детска болница е поне от 30 години, но до сега не е реализирана. Първоначално намерение да се помести детската болница беше за сградата на болница "Лозенец" (т.нар. правителствена болница). Строежът на детска болница получи и статут с национално значение.

Така правителството и МЗ минаха към вариант строеж в комплекса на Александровска болница, като обществената поръчка за него стартира миналата година, а по време на извънредното положение бе финализиран с избора на ДЗЗД "ДЕТСКО ЗДРАВЕ" за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор), е 77 839 442.89 лева без ДДС или 93 407 331.47 лева с включен ДДС. 

Още през август 2019 г. архитекти и инженери сигнализираха, че са намерили пропуски в поръчката за детската болница и я обжалваха. От Камарата на архитектите настояха обществената поръчка за новата педиатрична болница да бъде спряна. Те обявиха, че сградата е невъзможна, незаконна и опасна, за което пък Камарата на строителите у нас упрекнаха архитектите в "браншов канибализъм".

Отделно на това още експремиерът Бойко Борисов обеща на протестиращите от инициативата за Национална детска болница скелето да се събори, но обществената поръчка не бе спряна или променена. Служебният министър на МРРБ Виолета Комитова разкри обаче, че сграда на детска болница с настоящото скеле не може изобщо да се построи на това място, тъй като няма издаден ПУП. Междувременно се разбра и че част от парите са преведени авансово на изпълнителя на обществената поръчка. 

Инициативата „ЗА истинска детска болница“: Отново се намесват корпоративни интереси, това е гавра

Инициативата „ЗА истинска детска болница“: Отново се намесват корпоративни интереси, това е гавра

Договорът да бъде прекратен…