Няма как да продължи строителството на Националната детска болница в изоставения строеж в двора на Александровска болница. В това бе категоричен министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.

По думите й "сградата скелет" няма как да бъде реновирана. Именно това налага обществената поръчка да бъде отменена. Самата сграда е предвидена за събаряне според Подробния устройствен план още през 2011, г. На нейно място било предвидено изграждане на ново лечебно заведение.

"През 2019 г. някакви хора се поставят над закона, като казват, че ще оправят старата сграда и ще направят обществена поръчка за 100 млн. лева", възмути се Комитова. Проблемът и целият шум по медиите от предишните управляващи е да не се провали една обществена поръчка за 100 млн. лв.

Припомняме, че тази поръчка бе обявена през 2019 г. от МЗ, ръководено тогава от Кирил Ананиев.

По повод протеста, който се организира днес във връзка с казуса, главата на регионалното ведомство заяви, че може да издаде виза за строителство на чисто нова сграда, в която да се помещава лечебното заведение, като следващите стъпки са в юрисдикциите на здравния министър и той трябва да реши дали да строи нова болница, или да търси други варианти.

Припомняме, че в края на май 2020 г., след множество протести с искания Националната детска болница да не се помещава в старата недовършена сграда, а да се построи нова такава, тогавашният премиер Борисов обеща това да стане факт. През юли 2020 година кабинетът промени решението, като аргументът бе, че вече сключеният договор няма как да бъде нарушен.