В решаването на въпроса за изграждането на национална детска болница отново се намесват корпоративни интереси и той се разглежда без представители на инициативата "ЗА истинска детска болница". За това алармират активисти във Фейсбук страницата на каузата, като призовават съпричастните към нея да се съберат утре в 9:00 ч. пред Министерския съвет.

По-рано през деня министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова се срещна с представители на "Български пациентски форум", "Главболгарстрой", ДЗЗД "Детско здраве" и "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД, страните, участващи в изпълнението на проекта за изграждане на Национална детска болница.

"Днес станахме свидетели на поредната гавра с Националната детска болница. В министерството на регионалното развитие беше проведена среща на "заинтересованите" страни по казуса с Националната детска болница. ГБС ("Главболгарстрой" - б.р.) са заинтересована страна - имат огромен интерес към едни 100 млн." - посочват от инициативата "ЗА истинска детска болница".

За строеж на детската болница трябва да се промени ПУП

За строеж на детската болница трябва да се промени ПУП

Изводът е от срещу в МРРБ с инвеститорите

В публикацията се напомня, че е внесена подписка за прекратяване на договора с "Главболгарстрой" за изграждане на болницата - с 57 000 подписа на хартия и 87 000 електронни.

"Как Български пациентски форум защитава интересите на 87 000 граждани? Те чели ли са изобщо петицията, която иска прекратяване на този скандален договор?" - питат активистите.

От гражданската инициатива изразяват недоволство, че определената за целта недостроена сграда, вместо да бъде съборена, отново може да получи разрешение за строеж:

"На срещата е решено, че Министерството на здравеопазването трябва да внесе ново (поредно) предложение за изменение на подробния устройствен план, за да може на онзи изгнил строеж, обявен за събаряне да му се даде разрешение да възкръсне в правния мир и да стане родната ни болница на бъдещето. Е няма да е "супер" болница, както единия от директорите избран да ръководи процеса казва, ама то пък кое ли ни е супер. Ясно е, че 2/3 от строежа са негодни, от самата компания го признават."

Участниците в инициативата не приемат аргумента, че ако се довърши недостроената сграда, болницата ще бъде изградена по-бързо и по-евтино.

"От 2018г до сега изгубихме 3 години с вашето бързане в грешна посока! Болницата в Ливърпул е изградена за 2 години и половина. Щяло да е по-евтино. Ама вече дадохте аванс от 30 милиона за една преместена ограда." - се казва още в публикацията.

"Нито една фирма, пък било то и ГБС не е над здравето и живота на децата ни! Този скандален договор може да бъде прекратен веднага с решение на Министерски съвет БЕЗ неустойки!" - категорични са от ЗА истинска детска болница".

Поводът за позицията е среща, проведена с инвеститора в МРРБ днес, на която като представител на пациентите е бил председателят на Федерация "Български пациентски форум Иван Димитров.

Припомняме, идеята за строеж на Национална детска болница е поне от 30 години, но до сега не е реализирана. Първоначално намерение да се помести детската болница беше за сградата на болница "Лозенец" (т.нар. правителствена болница), но след това тя беше дадена и премина към структурите на Софийския университет с цел подпомагане на Медицинския факултет и база за обучение на студентите.

Така правителството и МЗ минаха към вариант строеж в комплекса на Александровска болница, като обществената поръчка за него стартира миналата година, а по време на извънредното положение бе финализиран с избора на ДЗЗД "ДЕТСКО ЗДРАВЕ" за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор), е 77 839 442.89 лева без ДДС или 93 407 331.47 лева с включен ДДС. Строежът на детска болница получи статут с национално значение.

Още през август 2019 г. архитекти и инженери сигнализираха, че са намерили пропуски в поръчката за детската болница и я обжалваха. От Камарата на архитектите настояха обществената поръчка за новата педиатрична болница да бъде спряна. Те обявиха, че сградата е невъзможна, незаконна и опасна, за което пък Камарата на строителите у нас упрекнаха архитектите в "браншов канибализъм".

Лекари, родители, архитекти започнаха протест с мотив, че тази сграда е опасна, остаряла и не покрива нуждите на лечебно заведение за децата. Те се организираха и в инициатива с подписи за промяна изцяло на проекта.

На 27 май 2020 година премиерът Бойко Борисов обеща да събори скелето и да строи нова детска болница.

На 10 юни 2021 година представители на кауза "За Доброто", майки, архитекти и инженери внесоха в Президентството петиция за спиране на договора за строеж на Национална детска болница, подписан преди година от правителството на премиера Бойко Борисов.