По отношение на мястото за детска болница няма спор - може и трябва тя да е в Медицинска академия, от 2011 г. е определено мястото за болничен комплекс. Това заяви министърът на МРРБ Виолета Комитова по време на дискусия за детската болница в столицата, организирана от "Демократична България". Комитова призова да се обединят идеите по въпроса, за да има някакъв напредък: Нула напредък въпреки времеви, финансов и човешки ресурс, е констатацията на министъра.

Трябва да се изчистят проблемите и да се започне, в тази връзка Комитова предлага да се определи първо мястото - теренът в Александровска болница. Друго предимство е близостта с другите болници - така ще може да се ползват лекари и апаратура. Комитова открои като втори проблем двете тези - ще се прави ли реконструкция или ще се гради чисто нова сграда за детска болница.

Според нея й в двете хипотези трябва да се посочат плюсовете и минусите. МРРБ е заварило преписки с искане за допускане на ПУП, свързан със сградата скеле. Пенчо Димитров, директор на Дирекция устройство на територията в МРРБ, уточни движението на преписката - решение на МС от 2020 г. за проект за национална детска болница, дошло в министерството, входирана декември 2020 г. с писмо от Национална детска компания, искали становище да се одобри инвестиционен проект за реконструкция за недовършен проект за района на медицинска академия. Решението е неодобрение, тъй като няма ПУП. Следва ново заявления за издаване на разрешение за изменение на ПУП, за да се запази статутът, СОС дава становище, че няма допусната грешка за ПУП от 2011 г., а за становище на МЗ строежът да не бъде запазен, затова на мястото е предвидено ново застрояване с височина 20 метра. Накрая експертът припомни отказа на МРРБ на МЗ да строи национална детска болница.

Комитова добави, че следва обществена поръчка за плана, но след две години се разбира, че сградата-скеле няма виза, проект за строителство. Заради това следва отказ и от министър Петя Аврамова и от самата нея.

Министърът обясни, че е последвала среща разговор с фирмата, спечелила обществената поръчка, на който тя е предложила виза за строителство. Те отказали и настояли за издаване на ПУП. Аргументът им бил, че ако получат виза ще отпадне обществената поръчка.

Нов протест срещу превръщането на изоставен строеж в София в детска болница

Нов протест срещу превръщането на изоставен строеж в София в детска болница

Недоволните се събраха пред Министерския съвет

Припомняме, още през август 2019 г. архитекти и инженери сигнализираха, че са намерили пропуски в поръчката за детската болница и я обжалваха. Освен това от Камарата на архитектите настояха обществената поръчка за новата педиатрична болница да бъде спряна, тъй като сградата е невъзможна, незаконна и опасна.

Въпреки обещанието на експремиера Борисов скелето да бъде съборено МЗ стартира процедура по обществена поръчка през държавното дружество "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД (ЗИКДБ ЕАД) през 2019 г.

В края на юли месец Министерство на здравеопазването даде и указания на изпълнителния директор на ЗИКДБ ЕАД да започне процедура за прекратяване на договора на основание чл. 58, ал. 4 от договора, с едномесечно предизвестие до изпълнителя ДЗЗД "Детско здраве".

Служебният министър на МРРБ Виолета Комитов не са първи път заявява, че заключението на министерството, че строителството на НДБ на база изоставения строеж не може да се осъществи, тъй като самата сграда е предвидена за събаряне според Подробния устройствен план още през 2011 г.

Инициативата „ЗА истинска детска болница“: Отново се намесват корпоративни интереси, това е гавра

Инициативата „ЗА истинска детска болница“: Отново се намесват корпоративни интереси, това е гавра

Договорът да бъде прекратен…