Пореден протест срещу превръщането на изоставен строеж в София в детска болница. Недоволните се събраха пред Министерския съвет.

Причината за тяхното недоволство е проведена вчера среща в Регионалното министерство, със страните участващи в изпълнението на проекта.

Георги Богданов от Национална мрежа за децата добави, че недоволството им допълнително било взривено от среща, която вчера се е провела в регионалното министерство, без обаче да бъдат поканени граждани и отново се правят сметки зад гърба на родителите.

"Продължава да се игнорират тези 85 000 души, които подписаха петиция, която е част от това да имаме една модерна детска болница. Опитват се да се правят компромиси, да се заобикалят архитектурните норми, нормите за строителство, нормите за геодезия, всички норми", обясни Богданов мотивите за недоволството им.

Протестиращите родители настояха да бъде изградена болница, от която не ги е страх и призоваха служебното правителство да започне на чисто.

Те недоволстват от опита на държавата в лицето на бившето правителство да настани детската болница в 40-годишно скеле.

Припомняме, на нея бе решено - инвеститорът в лицето на Министерството на здравеопазването да внесе ново мотивирано предложение за изменение на подробния устройствен план, което да съответства на конкретните инвестиционни намерения.

Според протестиращите това е опит предвиденият за събаряне 40-годишен строеж да стане законен.

Инициативата „ЗА истинска детска болница“: Отново се намесват корпоративни интереси, това е гавра

Инициативата „ЗА истинска детска болница“: Отново се намесват корпоративни интереси, това е гавра

Договорът да бъде прекратен…

Идеята за строеж на Национална детска болница е поне от 30 години, но до сега не е реализирана. Първоначално намерение да се помести детската болница беше за сградата на болница "Лозенец" (т.нар. правителствена болница), но след това тя беше дадена и премина към структурите на Софийския университет с цел подпомагане на Медицинския факултет и база за обучение на студентите.

Така правителството и МЗ минаха към вариант строеж в комплекса на Александровска болница, като обществената поръчка за него стартира миналата година, а по време на извънредното положение бе финализиран с избора на ДЗЗД "ДЕТСКО ЗДРАВЕ" за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор), е 77 839 442.89 лева без ДДС или 93 407 331.47 лева с включен ДДС. Строежът на детска болница получи статут с национално значение.

Още през август 2019 г. архитекти и инженери сигнализираха, че са намерили пропуски в поръчката за детската болница и я обжалваха. От Камарата на архитектите настояха обществената поръчка за новата педиатрична болница да бъде спряна. Те обявиха, че сградата е невъзможна, незаконна и опасна, за което пък Камарата на строителите у нас упрекнаха архитектите в "браншов канибализъм".

Лекари, родители, архитекти започнаха протест с мотив, че тази сграда е опасна, остаряла и не покрива нуждите на лечебно заведение за децата. Те се организираха и в инициатива с подписи за промяна изцяло на проекта.

На 27 май 2020 година премиерът Бойко Борисов обеща да събори скелето и да строи нова детска болница.

На 10 юни 2021 година представители на кауза "За Доброто", майки, архитекти и инженери внесоха в Президентството петиция за спиране на договора за строеж на Национална детска болница, подписан преди година от правителството на премиера Бойко Борисов.