До няколко дни Министерство на регионалното развитие и благоустройството ще издаде виза за проучване и проектиране на чисто нова сграда за строеж на детска болница - отново в рамките на Медицинска академия, с височина до 20 метра. Това съобщи в Министерски съвет министърът Виолета Комитова след среща с Инициативата за строеж на нова детска болница, чиито представители днес протестираха пред сградата на министрите. Срещата се състоя след искане на служебния премиер Стефан Янев, който отбеляза, че исканията на протеста ще бъдат чути от двам а министри днес - на МРРБ и на МЗ.

Преди решението, което обяви за строеж на детска болница Комитова изброи предисторията. 2004 г. детската болница получава експертно становище, МЗ оповестява, че корпусът на Александровска болница е негоден. 2011 г. е издаден ПУП строежът й все пак да е именно в старото скеле на Медицинска академия, през 2019 г. Министерство на здравеопазването е пусната обществената поръчка за детска болница там, 2020 г. има договор с изпълнителя, а 2021 г. участниците съобщават, че от 6 месеца очакват от МРРБ да съдейства да се изготви ПУП. За съжаление обаче по силата на правния закон след ПУП -а от 2011 г. няма как в действащ план да се появи стара сграда, обясни министър Комитова.

Затова МРРБ може да издаде виза в рамките на няколко дни за ново проучване и проектиране, но отново в рамките на Медицинска академия.

Инициативата „ЗА истинска детска болница“: Отново се намесват корпоративни интереси, това е гавра

Инициативата „ЗА истинска детска болница“: Отново се намесват корпоративни интереси, това е гавра

Договорът да бъде прекратен…

От Инициативата за строеж на детска болница останаха доволни от решението на служебния кабинет, отчитайки, че времето му е малко и затова поискаха от трибуната на МС само прекратяване на обществената поръчка, сформиране на Обществен съвет и диалог с представители на инициативата, за да са прозрачни процедурите пред гражданите. От там добавиха, че в петицията за болницата са се подписали над 90 000 души. По думите им, договорът вече ще има друг предмет. От инициативата обещаха да предоставят техния правен анализ и отбелязаха, че "първата крачка вече е направена".

Рано сутринта от инициативата протестираха пред Министерски съвет срещу намерението на държавата да използва недовършения строеж в двора на Медицинска академия за изграждане на Националната педиатрична болница. Те настояха за среща с премиера, министрите на здравеопазването и на регионалното развитие и благоустройството, на която темата да бъде обсъдена. Арх. Петкана Бакалова обясни, че не може подписите на 90 000 български граждани да бъдат пренебрегнати.

За строеж на детската болница трябва да се промени ПУП

За строеж на детската болница трябва да се промени ПУП

Изводът е от срещу в МРРБ с инвеститорите

От своя страна здравният министър д-р Стойчо Кацаров коментира, че МЗ е запознато изцяло с проблема, документацията и е наясно със ситуацията. На преден план обаче министерството гледа промяна в цялата педиатрична помощ в страната, тъй като няма как строеж на нова детска болница в София да реши проблемите на цялата страна и на всички деца в България. Затова се предвижда такава подкрепа и промяна, включително и във възнагражденията на лекарите, каза Кацаров.

Той добави, че Министерство на здравеопазването ще изчака решението на МРРБ и след това ще инициира среща за проекта.

Нов протест срещу превръщането на изоставен строеж в София в детска болница

Нов протест срещу превръщането на изоставен строеж в София в детска болница

Недоволните се събраха пред Министерския съвет

Вчера от Инициативата реагираха остро по повод направената в МРРБ среща с инвеститора, която като представител на пациентите е бил председателят на Федерация "Български пациентски форум Иван Димитров.

Припомняме, идеята за строеж на Национална детска болница е поне от 30 години, но до сега не е реализирана. Първоначално намерение да се помести детската болница беше за сградата на болница "Лозенец" (т.нар. правителствена болница), но след това тя беше дадена и премина към структурите на Софийския университет с цел подпомагане на Медицинския факултет и база за обучение на студентите.

Така правителството и МЗ минаха към вариант строеж в комплекса на Александровска болница, като обществената поръчка за него стартира миналата година, а по време на извънредното положение бе финализиран с избора на ДЗЗД "ДЕТСКО ЗДРАВЕ" за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор), е 77 839 442.89 лева без ДДС или 93 407 331.47 лева с включен ДДС. Строежът на детска болница получи статут с национално значение.

Още през август 2019 г. архитекти и инженери сигнализираха, че са намерили пропуски в поръчката за детската болница и я обжалваха. От Камарата на архитектите настояха обществената поръчка за новата педиатрична болница да бъде спряна. Те обявиха, че сградата е невъзможна, незаконна и опасна, за което пък Камарата на строителите у нас упрекнаха архитектите в "браншов канибализъм".

Лекари, родители, архитекти започнаха протест с мотив, че тази сграда е опасна, остаряла и не покрива нуждите на лечебно заведение за децата. Те се организираха и в инициатива с подписи за промяна изцяло на проекта.

На 27 май 2020 година премиерът Бойко Борисов обеща да събори скелето и да строи нова детска болница.

На 10 юни 2021 година представители на кауза "За Доброто", майки, архитекти и инженери внесоха в Президентството петиция за спиране на договора за строеж на Национална детска болница, подписан преди година от правителството на премиера Бойко Борисов.