От Министерство на здравеопазването официално са уведомили националната гражданска иницитиатива "За истинска детска болница" за отказа на институцията от проекта и обществената поръчка за строеж на здравно заведение в двора на Александровска и използването на строежа-скеле от 30 години насам.

Писмото в инициативата е подписано от заместник-министър д-р Димитър Петров и в него се съобщава, че на 5 юли т.г. МЗ е изискало от своето дружество "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД (ЗИКДБ ЕАД) да се прекратят всички дейности, свързани с изпълнението на договора за инженеринг, както и всички произтичащи от него процедури по ЗОП, свързани с упражняването на независим строителен надзор и инвеститорски контрол.

От МЗ са дали и указания на изпълнителния директор на ЗИКДБ ЕАД да започне процедура за прекратяване на договора на основание чл. 58, ал. 4 от договора, с едномесечно предизвестие до изпълнителя ДЗЗД "Детско здраве". Припомняме, че тази поръчка бе обявена през 2019 г. от МЗ, ръководено тогава от Кирил Ананиев.

Основание за това от ведомството намират в "изразената позиция на МРРБ, че е недопустимо изработването на Подробен устройствен план за уреждане на градоустройствения статут на незавършения строеж".

Нов протест срещу превръщането на изоставен строеж в София в детска болница

Нов протест срещу превръщането на изоставен строеж в София в детска болница

Недоволните се събраха пред Министерския съвет

Чест прави на екипа на служебното правителство, че пое отговорността да прекрати този договор, и така да отвори пътя към следващите крачки за създаване на модерно и високотехнологично лечебно заведение, отговарящо на всички съвременни стандарти на детската медицина, архитектурата и градоустройството, заявяват от Гражданската инициатива, които още в самото начало заявиха своята позиция против използването на скелето. Веднъж вече бившият премиер Бойко Борисов им обеща, че това няма да се случи, но след това обществената поръчка бе придвижена именно в тези параметри.

Вече две години инициативата настоява за сериозно и детайлно техническо задание, международен конкурс за проект и изпълнител, публично участие в контрола на всички нива, цялостна концепция за реформа в детското здравеопазване.

По-късно през деня от Министерство на здравеопазването уточниха, че през февруари месец 2021 г. след поискване от МРРБ да се издаде виза за проектиране по договор за инженеринг на "Национална многопрофилна детска болница", който предвижда реконструкция на сграда, несъществуваща в Подробния устройствен план на София, такава не е издадена. На 9 юли настоящият министър на регионалното развитие официално отказва издаване на виза за проектиране.

Това прави невъзможно изпълнението на обществената поръчка, поради което Министерството на здравеопазването е дало указание на директора на "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД да предприеме необходимите действия по прекратяването на договора.

Припомняме, идеята за строеж на Национална детска болница е поне от 30 години, но до сега не е реализирана. Първоначално намерение да се помести детската болница беше за сградата на болница "Лозенец" (т.нар. правителствена болница), но след това тя беше дадена и премина към структурите на Софийския университет с цел подпомагане на Медицинския факултет и база за обучение на студентите.

Петиция за нова процедура за Национална детска болница, за година - не е свършено нищо

Петиция за нова процедура за Национална детска болница, за година - не е свършено нищо

Петицията ще бъде внесена и в МС, и в МЗ

Тогава се премина към варианта да се използва част от двора на Александровска болница, където от времето преди 1989 г. започна строеж на здравно заведение и скелето стои и до този момент. Още през август 2019 г. архитекти и инженери сигнализираха, че са намерили пропуски в поръчката за детската болница и я обжалваха. Освен това от Камарата на архитектите настояха обществената поръчка за новата педиатрична болница да бъде спряна, тъй като сградата е невъзможна, незаконна и опасна. На това се противопоставиха от Камарата на строителите у нас упрекнаха архитектите в "браншов канибализъм".