Здравният министър Асена Сербезова обяви, че трите дружества - Педиатрията "Иван Митев", болница "Лозенец" и Инвестиционното дружество, създадено за строежа на детска болница - не желаят обявеното от бившия служебен министър Стойчо Кацаров сливане.

По време на парламентарен контрол в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Асен Балтов тя обясни, че е провела среща с трите страни през изминалата седмица.

От Камарата на архитектите разграничават експертизата и политиката за детска болница

От Камарата на архитектите разграничават експертизата и политиката за детска болница

Искат анализ на детската заболеваемост

Радосвет Горнев, директор на болница "Лозенец", е настоял лечебното заведение да запази статута си, да остане база за обучение на студенти, ръководството на болницата е изразило становище, че е ключова болница, в която лечебният и учебен процес трябва да продължават незабавно.

По време на проведена среща с директора на Педиатрията Благомир Здравков е станало ясно, че екипът на болницата е изработил проект за подобряване на условията за лечение на деца, който ще бъде предоставен още следващата седмица. Подобно на ръководството на болница "Лозенец", становището на детската болница е, че всяко прибързано действие за вливане ще демотивира специалистите и ще постави под риск авторитета", поясни Сербезова.

Всяка от трите страни има своята визия и в нито една от тях не се предвижда те да се сливат, поясни още тя.

МЗ официално се отказа от скеле да прави детска болница

МЗ официално се отказа от скеле да прави детска болница

От МЗ са дали указания да започне процедура за прекратяване на договора

В тази връзка Сербезова посочи, че затова остава на този етап временно да се спре вливането на трите дружества, за да се вземе най-доброто решение за децата, студентите и двете болници, посочи още здравният министър.

На въпроса как ще бъде изградена детската болница - тя разказа предисторията, желанието е да се строи такава от 10 г., но не пожела да уточни подробности дали правителството се отказва от скелето на Александровска болница.

По сливането обаче вече имало 4 протокола, подписани от министъра на здравеопазването. Окончателното решение във връзка с преобразуването ще се вземе след изясняване на всички факти с оглед на ангажимент на правителството за прозрачност и ще се обяви публично, заключи министър Сербезова.

Шефът на педиатрията съгласен да останат още в старата болница

Шефът на педиатрията съгласен да останат още в старата болница

Целта е да се запази екипът

Проф. Асен Балтов посочи, че се надява временното спиране на действията по вливането да станат окончателни, тъй като "начинът на вливането бил меко казано скандален". Темата бе и част от парламентарния контрол в парламента по въпрос, зададен от бившия министър на здравеопазването Костадин Ангелов, ГЕРБ.

И още една тема коментира Асена Сербезова - на 20 декември ще са пристигнали ваксините за деца, те са многодозови, но тепърва ще се уточнява къде и от кого ще се поставят.