От Камарата на архитектите в България (КАБ) подкрепят необходимостта от създаването на качествена многопрофилна детска болница, която да бъде построена по съвременните световни стандарти. Камарата обаче се разграничава от всякакви опити името и експертизата й да бъдат въвличани в политически решения, се казва в становище на браншовата организация.

Причината е, че от Министерството на здравеопазването (МЗ) не са поискали официално становище заради решението за изграждане на детската болница на територията на Южния парк, както и за трансформацията на болница "Лозенец" в Национална детска болница.

От СУ протестират заради закриването на болница „Лозенец“ от Стойчо Кацаров

От СУ протестират заради закриването на болница „Лозенец“ от Стойчо Кацаров

Със сливането й с педиатрията се спира обучението на 1000 медици

От Камарата не се ангажират с конкретна позиция относно решението на Здравното министерство за сливането. Предстои провеждането на Управителен съвет на КАБ, който ще реши какви действия да предприеме във връзка със създалата се ситуация.

През последните години КАБ поддържа устойчива и непроменена във времето позиция относно изграждането на нова детска болница. Продължаваме да настояваме за провеждането на открит архитектурен конкурс за бъдещата сграда. Смятаме, че по този начин ще има по-голяма конкуренция на проектантски идеи, въз основа на които ще бъде избрано най-оптималното решение се казва в становището им.

Шефът на болница "Лозенец": Сливането ни с педиатрията ще унищожи две боници

Шефът на болница "Лозенец": Сливането ни с педиатрията ще унищожи две боници

В София няма място за нова болница

Построяването на детска болница по съвременните стандарти трябва да се предхожда и от задълбочено прединвестиционно проучване, на базата на което да бъде създадено подробно задание за проектиране.

Заданието следва да бъде изготвено от експерти, притежаващи нужните знания и опит в планирането на здравни заведения от подобен тип и мащаб, категорични са от Камарата.

Стойчо Кацаров задействал сливането на болница "Лозенец" с педиатрията

Стойчо Кацаров задействал сливането на болница "Лозенец" с педиатрията

Започна протестът на работещите в болница "Лозенец"

В него да бъдат разписани конкретните изисквания и параметри на сградата, определени на базата на актуална информация и анализ на детската заболеваемост в България. Целта е по този начин да бъде изчислен необходимия капацитет на легловата база, както и да бъдат прецизирани типовете отделения, операционни, лаборатории, кабинети и други. Подобен подход е обичайна практика при планирането на детски болници по света.

КАБ е готова да съдейства с експертиза в процеса по създаване на бъдещата Национална детска болница, уверяват от браншовата организация.

Механичното пренасяне на Педиатрията в "Лозенец" не е достатъчно

Механичното пренасяне на Педиатрията в "Лозенец" не е достатъчно

В детската болница трябвало да се влеят и звената от ИСУЛ, Кардиологията, Пирогов