"Механичното сливане на университетската "Лозенец" и на детската "Проф. Иван Митев" няма да доведе до нищо добро. Напротив - ще се изразходва ресурс колкото за построяването на една нова сграда". Това заяви в интервю за "24 часа" директорът на болница "Лозенец" Радосвет Горнев.

Според него с идеята на служебния здравен министър Стойчо Кацаров само ще се загуби повече време и ще се унищожат две болници - университетската "Лозенец" и на детската "Проф. Иван Митев".

Болница "Лозенец" на протест, не иска да става педиатрия

Болница "Лозенец" на протест, не иска да става педиатрия

Някои лекари са напуснали

Хирургъг и директор на болница "Лозенец" припомни резултатите от подобни промени - в "Пирогов" от 4 клиники по хирургия остана една, в "Александровска" пък от три неврологични вече е една. Според него за 15 години в ЕС можеше да се построят 3 детски болници.

"Ще направя всичко възможно да се намери решение, което да е въз основа на добър анализ и да е в перспектива, която е прозрачна и ясна. Най-вече за хората, които работят в болницата. Те заслужават да работят в спокойствие и без стрес. Защото те са най-ценното като ресурс в тази болница", каза д-р Горнев и припомни предишните стресови ситуации за болница "Лозенец", когато отново искаха да променят статута й и имаше парламентарна комисия.

Педиатрията сега няма Спешно отделение

Педиатрията сега няма Спешно отделение

Добър вариант било преместването на Детската болница в болница "Лозенец"

"Едва ли за тези няколко години нещо се е променило. Напротив - нещата са в застой. Механичното сливане на две болници не може да доведе до нищо добро. Напротив - ще се изразходва ресурс, който ще е съпоставим с построяването на нова сграда", каза той.

"Когато се търси решение за построяването на нова сграда, то може да бъде намерено и на територията на болницата, но да стане по прозрачен начин, добре прецизирано проектиране", обясни директорът на болница "Лозенец".

Той припомни, че процесът на трансплантация изисква огромна организация.

Стойчо Кацаров задействал сливането на болница "Лозенец" с педиатрията

Стойчо Кацаров задействал сливането на болница "Лозенец" с педиатрията

Започна протестът на работещите в болница "Лозенец"

Мотивът му да не се сливат двете болници в една, е че в самата сграда има по-малко легла, отколкото някои си представят. Другият мотив - съществуващата университетска детска болница е база за обучение на Медицинския университет. "Нашата болница е база на Софийския университет. Това са два конкурентни факултета. Ще се стигне и до други проблеми, които са на друго ниво - университетско", прогнозира Радосвет Горнев.

"Висшите учебни заведения у нас имат своята автономност. Едно такова механично сливане би нарушило и автономността на СУ. Болницата и голяма част от нея са част от Медицинския факултет. Включително учебни зали, аули, лаборатории, както и автономният център", обоснова се той.

Относно твърдения, че целта на сливането е да се унищожи "Лозенец" и да се построи нова частна болница "Сърце и мозък" в Казичене, той обясни, че в клиничните специалности има дейности и процедури по заболявания, свързани със сърдечносъдовата система и главния мозък. Те са най-скъпоплатени от обществения ресурс, с който разполага здравната каса. Именно по тази причина има голям дисбаланс в това, което се прилага като услуги.

Този дисбаланс засега се удържа особено за социалнозначими заболявания извън високоплатените, включително и всички заболявания в детска възраст.

"Клиничните пътеки са едни от най-ощетените. Така че точно това нещо трябва да се избегне. За да се построи нова болница, трябва да се затвори стара, ако се гледа и се спазва т. нар. здравна карта на София", обясни хирургът.

По думите му в София няма място за нова болница, защото има много болници.

"За да се отвори нова частна болница и да изпълнява определени скъпоструващи процедури, да ползва най-много ресурс от Здравната каса, трябва да се затворят същите дейности в някоя друга болница. Така ще има основание за новата. Това най-лесно става в държавните болници. Например в "Пирогов" от 4 клиники по хирургия остана една, в "Александровска" пък от три неврологични клиники вече е една", каза шефът на болница "Лозенец".