Хиляди белгийски културни дейци (изпълнители, кинооператори, организатори на събития и други) се обединиха в неделя, за да протестират срещу решението на правителството да затвори културния живот на страната, за да спре разпространението на варианта Омикрон, съобщи "Евронюз".

С плакати с надписи като "Шоуто трябва да продължи" или "Няма култура, няма бъдеще", група от около 5000 души демонстрира мирно въпреки проливния дъжд, обвинявайки правителството, че несправедливо пречи на културната индустрия с новите ограничения.

Белгия потвърди първи случай на новия африкански Covid вариант

Белгия потвърди първи случай на новия африкански Covid вариант

Неваксинирана млада жена със симптоми след пътуване до Египет през Турция, това е и първи потвърден случай в Европа

Съгласно мерките, които влязоха в сила в неделя, за събития като коледните базари е разрешено да продължат да работят, а на ресторанти и барове е разрешено да останат отворени с някои нови ограничения.

Дори научният комитет, съветващ белгийското правителство, не е поискал затваряне на културната индустрия, оставяйки вирусологът Марк Ван Ранст да разсъждава, че в Белгия "глювайнът е победил културата".

Десетки киносалони и други места са пренебрегнали заповедта за затваряне, според държавната телевизия RTBF. Духов оркестър е придружил неделната демонстрация в Брюксел, а видни културни дейци се качиха на сцената, за да изразят оплакванията си.

Организаторите призоваха участниците да носят маски и да спазват социална дистанция.

Съгласно новите правила обществените дейностите на закрито са строго ограничени, пазаруването е ограничено, а спортните фенове няма да бъдат допускани на стадиони и закрити заведения.

Белгийското правителство не предприе пълно блокиране като това, наложено в съседна Нидерландия за празничния сезон.

Най-малко до 14 януари Нидерландия влиза в строг локдаун

Най-малко до 14 януари Нидерландия влиза в строг локдаун

Решението е на премиера Марк Рюте

След почти две години на принудително затваряне и ограничено отваряне, културният сектор се надяваше да му позволят да работи нормално.

Това е пореден протест в страната за този месец.

Белгийските мерки идват въпреки стабилния спад в болниците за COVID-19 през последните седмици. Правителството каза, че бързото предаване на варианта Омикрон налага да се вземат превантивни мерки.

Белгия регистрира над 2 милиона случая и около 28 150 смъртни случая от началото на пандемията.