Земетресение с магнитут 7.1 по скалата на Рихтер удари Тайван в късния следобед вчера. Двама души загинаха, а ранени са поне 42.

Стотици спасители са били прехвърлени до най-пострадалия район - Пингтунг в южен Тайван, където най-малко три къщи са напълно разрушени, а други частично.

Загинала е и майка, която се опитвала да спаси двамата си сина - близнаци. 36-годишната Фанг Шу-чуан ги е прикривала с тялото си когато три-етажната сграда, в която живеели рухнала.

Едно от момчетата е сериозно пострадало, а другото се разминало с драскотини. 34-годишният брат на жената също е загинал.
От централната служба по метеорология съобщиха, че вчерашното земетресение е било най-мощното за района на Пингтунг от близо век.

От силното земетресение са повредени телефонните и интернет - кабелите между Тайван, Китай и Япония, предаде АП.

Възстановяването на кабелите ще отнеме три седмици, но ситуацията ще се подобрява ежедневно, каза Лин Джен-хунг, заместник-изпълнителен директор на най-голямата телефонна компания в Тайван „Чунгуа Телеком".

Земетресението повреди две от седемте кабелни мрежи, намиращи се под вода, близо до Тайван. Мрежите се използват за телекомуникациите на няколко страни. Повредените кабели трябва да се транспортират до кораб за ремонт, казаха от компанията.

Повредата на тези две линии отрязва между 50-60% от пълния телефонен капацитет на Чунгуа Телеком. Най-засегнати са връзките към Китай, Япония и страните от Югоизточна Азия.

Компанията е изгубила 60% от телефоните връзки със САЩ.