Трима души бяха убити, а 15 бяха ранени при нападение с нож в супермаркет край Шанхай, съобщава "Ройтерс".

Атаката е извършена вчера, в навечерието на едноседмичния национален празник на Китай.

Това е най-новото от поредица нападения с нож в големите китайски градове за тази година.

37-годишният нападател е задържан. Според първоначалното разследване на полицията той е отишъл в Шанхай, за да излее гнева си след личен финансов спор.

Нападението е извършено един ден преди Националния празник на Китай "Златната седмица", когато се очаква ваканционните пътувания да се увеличат.

Мъж рани трима при нападение с нож на автобусна спирка в Китай

Мъж рани трима при нападение с нож на автобусна спирка в Китай

Един от пострадалите е в тежко състояние

Атаките с нож в Китай се увеличиха през последните години, като властите често хвърлят вината върху психичните заболявания. Децата в училищата са честа мишена.

През септември 10-годишен японски ученик беше смъртоносно намушкан на метри от училището си в китайски град Шенжен. Този инцидент, заедно с нападението с нож през юни срещу двама японски граждани в Суджоу - голям град в Източен Китай, предизвикаха опасения за сигурността сред членовете на японската общност в Китай.

Инцидентите с нож са рядкост в Шанхай, но не са безпрецедентни. През 2022 г. мъж нахлу с нож в голяма болница в китайския финансов център, ранявайки 15 души. Мъжът, за когото властите посочиха, че е "недоволен от обществото" след провалена инвестиция, беше осъден на смърт година по-късно.

Двама убити и десет ранени след нападение с нож в училище в Китай

Двама убити и десет ранени след нападение с нож в училище в Китай

Нападателят е 45-годишна жена, която е използвала нож за плодове.