Потвърденият брой на жертвите от земетресението на Нова година в Япония достигна 110 в събота, докато издирването на оцелели сред развалините навлезе в шести ден, предава "Ройтерс".

Земетресението с магнитуд 7,6 по скалата на Рихтер удари западното крайбрежие, унищожавайки инфраструктурата и прекъсвайки електрическите връзки към 22 000 домове в района на Хокурику. Дъждът възпрепятства усилията за издирване на оцелели. Повече от 30 000 евакуирани чакат помощ.

Броят на потвърдените мъртви стигна 110 в събота, в сравнение с 94 предишния ден, показва уебсайтът на правителството на Ишикава. Повече от 200 души все още са в неизвестност.

"Наясно съм със степента на причинените щети", каза премиерът Фумио Кишида, когато броят на жертвите надхвърли 100.

Кишида каза на правителствените служители да ускорят спешните усилия за възстановяване на магистрални пътища, разкъсани от земетресението, така че спасителните и хуманитарните дейности да могат да бъдат увеличени.

Японските сили за отбрана са готови да увеличат броя на спасителните екипи с 400 до 5400, като прекъсванията на пътищата са сред пречките, възпрепятстващи доставката на хуманитарни доставки.

Кални свлачища, камъни и пукнатини по пътищата оставиха десетки отдалечени общности в префектура Ишикава изолирани. В квартал Фукамимачи на Ваджима хеликоптери ня японската армия са транспортирали най-малко 14 жители на безопасно място.

Броят на жертвите от земетресението в Япония надхвърли 90

Броят на жертвите от земетресението в Япония надхвърли 90

242-ма души са все още в неизвестност