В петък броят на жертвите на наводненията в северния италиански регион Емилия-Романя достигна 14 души. Това припомни Би Би Си.

Властите в град Равена взеха решение за незабавна евакуация на жителите на две малки градчета и призоваха хората да избягват пътувания, ако е възможно, тъй като нивото на опасност остава най-високото - червено.

Около половината от 15 000 евакуирани в региона трябваше да прекарат предишната нощ в хотели или набързо оборудвани спортни зали за нощувка.

В много градове на засегнатия регион работят мобилни кухни, които осигуряват на хората топла храна.

Там, където водата се е оттеглила донякъде, хората започват да подреждат къщите си, въпреки че много жители все още не могат да излязат навън поради високото ниво на водата.

В самата Равена дъждът продължава с пълна сила и кметът на града Масимо Изола съобщи за катастрофално положение в селищата, които се намират на хълмовете около града.

Съществува висок риск от свлачища и спасителите изпитват големи затруднения да достигнат до тези райони.

Въпреки това работата продължава и спасителите се опитват да евакуират хората, откъснати от наводненията.

В резултат на проливните дъждове в Северна Италия за 36 часа паднаха половингодишни валежи, а нанесените щети се оценяват на милиарди евро.

Наводненията наложиха и отмяната на състезанието от Формула 1 в Имола.

13 жертви, щети за милиарди и съсипана реколта в Северна Италия

13 жертви, щети за милиарди и съсипана реколта в Северна Италия

Бедствията от рядкост се превърнаха в част от живота

В петък организаторите на Формула 1 заявиха, че ще дарят един милион евро за възстановяване на засегнатите райони. По-рано същото обещание направи и отборът на Ferrari.

Според екологичната организация "Легамбиенте" близо 7 милиона италианци живеят в райони, застрашени от наводнения.

Още през 2014 г. тогавашният министър-председател Матео Ренци създаде работна група Italia Sicura (Безопасна Италия), натоварена да работи за предотвратяване на наводнения и свлачища.

Наводненията в Северна Италия причиниха щети за милиарди евро

Наводненията в Северна Италия причиниха щети за милиарди евро

Правителството ще задели 20 млн. евро помощ за Емилия-Романя

През 2018 г. обаче правителството на Джузепе Конте разпуска тази група и създава свой собствен проект, който така и не е реализиран.