Щети за милиарди евро са нанесли наводненията, които причиниха смъртта на девет души в Северна Италия, съобщава "Ройтерс".

Бедствието засегна областта Емилия-Романя.

Областният управител Стефано Боначини обясни, че за селското стопанство ще има сериозни негативни последствия, тъй като обработваемите земи са заблатени.

"Мащабът на опустошенията, причинени от лошото време, е като друго земетресение", посочи той.

Снимка 618718

Източник: EPA/БГНЕС

По данни на селскостопанската асоциация "Колдирети" над 5000 земеделски стопанства са останали под вода в региона, който включва т. нар. "Долина на плодовете" в Италия и който претърпя големи щети вследствие на земетресение през 2012 г.

Очаква се следващата седмица правителството да задели допълнителни 20 милиона евро за Емилия-Романя в допълнение към 10-те милиона евро, които вече бяха отпуснати за справяне с последиците от предишните наводнения в началото на май.

Снимка 618716

Източник: EPA/БГНЕС

Тази седмица хиляди бяха евакуирани от домовете си, след като проливен дъжд удари район между градовете Болоня и Римини на адриатическото крайбрежие. Повече от 20 реки излязоха от коритата си, предизвиквайки наводнения и стотици свлачища.

Гран При на Формула 1 в Имола, което трябваше да се проведе в неделя, беше отменено, за да се облекчи натискът върху спешните служби.

Снимка 618714

Източник: EPA/БГНЕС

За втори път този месец Емилия-Романя е засегната от лошо време - най-малко двама души загинаха по време на бури в началото на май.

Проливните валежи в Емилия-Романя дойдоха след седмици на суша, която втвърди земята и намали способността ѝ да абсорбира вода, което влоши въздействието на наводненията.

Бедствията, свързани с метеорологичните условия, зачестяват в Италия.

Снимка 618717

Източник: EPA/БГНЕС