Осем души загинаха, а хиляди бяха евакуирани от домовете си заради опустошителни наводнения в Италия, съобщава "Ройтерс".

Засегната е областта Емилия-Романя в северната част на страната.

Местните власти предупредиха, че най-лошото може тепърва да предстои.

Снимка 618534

Източник: EPA/БГНЕС

"Валежите не са свършили, те ще продължат няколко часа. Изправени сме пред много сложна ситуация", заяви заместник-началникът на службата за гражданска защита Тити Постильоне.

По данни на италианските медии най-малко четирима души са в неизвестност.

Порои и наводнения взеха жертви в Северна Италия

Порои и наводнения взеха жертви в Северна Италия

Извършени са близо 400 спасителни операции

Няколко реки излязоха от коритата си в Романя и принудиха хората в градове като Чезена да потърсят спасение по покривите на домовете си, откъдето пожарникарите ги спасяваха с хеликоптери или гумени лодки. Равена също беше силно засегната.

"Това вероятно бе най-лошата нощ в историята на Романя", заяви кметът на Равена Микеле де Паскале и посочи, че само от неговия град са били евакуирани 5000 души през изминалата нощ. По негови думи Равена е неузнаваем заради понесените щети.

Снимка 618536

Източник: EPA/БГНЕС

Премиерът на Италия Джорджа Мелони увери, че правителството следи отблизо събитията и е готово да окаже помощ.

Бедствията, свързани с метеорологичните условия, зачестяват в Италия. Проливните валежи в Емилия-Романя дойдоха след седмици на суша, която втърди земята и намали способността ѝ да абсорбира вода, което влоши въздействието на наводненията.

Снимка 618535

Източник: EPA/БГНЕС