Президентът Емерсън Мнангагва обяви бедствено положение заради продължителната суша в страната, информира Ройтерс. Той отбеляза, че държавата се нуждае от 2 млрд. долара, за да осигури храна на милиони, изправени пред глад.

Подобен ход предприеха в Замбия и Малави в изминалите месеци. Сушата, предизвикана от глобалния метеорологичен модел Ел Ниньо, доведе до хуманитарна криза в Южна Африка. Ел Ниньо е естествен метеорологичен феномен, свързан с нарушаване на моделите на вятъра, което означава по-високи температури на повърхността на океана в източната и централната част на Тихия океан.

Според Мнангагва около 2,7 души са изправени пред това да гладуват. Той изтъкна, че в 80% от страната не е паднала и капка дъжд или валежите са били оскъдни. По думите му Зимбабве се нуждае от 2 млрд. долара, за да отговори на предизвикателството.

Той заяви, че правителството ще даде приоритет на зимните култури, за да увеличи резервите и ще работи с частния сектор за внос на зърно.

Сушата в Южна Африка достигна кризисни нива, като Ботсвана и Ангола на запад, а Мозамбик и Мадагаскар на изток също са изправени пред глад.

В Малави обявиха бедствено положение заради сушата

В Малави обявиха бедствено положение заради сушата

Президентът Лазарус Чаквера поиска повече от 200 милиона долара хуманитарна помощ