Над 1 млрд. лева повече приходи през тази година планира да реализира Агенция „Митници" в сравнение с 2009 година. Това каза директорът на „Митниците" Ваньо Танов по време на семинар в Боровец.

Той отчете дейността на приходната агенция и представи разчети за изпълнението на приходите от ДДС от внос, мита и акцизи до края на годината.

През месец май приходите от акциз, ДДС от внос и мита са 537 млн. лева или 88 на сто от плана за месеца. Приходите от ДДС от внос и мита бележат преизпълнение съответно с 115,5 и 114,8 на сто.

На 25 юни изтича срокът, в който всички данъчни складове трябва да отговорят на изискванията на Наредбата за контролните измервателни точки в данъчните складове за автоматизиране на процеса по контрол от страна на Агенция „Митница", припомни Танов.

Така ще се затегне и контролът върху производителите на пиво.

Засилен е и контролът на акцизите върху горивата. Въведено е и оцветяване на различните видове горива и GPS-система за контрол на доставките на оцветени горива. По думите на Танов системата гарантира троен контрол, който прави нищожна вероятността от злоупотреби с този тип горива, като се следи техният път.

Агенцията отчита около 6,8-7 на сто спад за месец юни в потреблението на горива Близо 11 хиляди литра наливен алкохол, над 80 хиляди броя бутилиран алкохол, както и над 210 хиляди литра горива са установени от Агенцията само за четири месеца.

Осъществени са повече от 12 хиляди проверки по Закона за акцизите и данъчните складове и Закона за митниците във връзка с акцизни стоки.

Близо 6400 са проверките в търговски обекти, а 66 са проверките съвместно с партньорски служби, отчетоха още от митническата агенция.

Запитан за подробности около задържаното на кораб от Молдова внушително количество от 3500 мастербокса контрабандни цигари, Ваньо Танов определи операцията като много сериозно постижение на митническата администрация, която е предотвратила контрабанда, приблизително равна на двудневната консумация на тютюневи изделия у нас.