Близо 300 горски пожара са регистрирани от началото на годината до средата на месец март, в резултат на което са засегнати над 25 000 дка площи, съобщиха от Национално управление по горите и Министерството на земеделието.

Само за последните 4 дни са възникнали нови над 60 пожара, при което са засегнати повече от 10 000 дка.

Най-сериозни запалвания са регистрирани на територията на Държавните лесничейства - Пазарджик, София, Брезник, Свиленград и Държавна дивечовъдна станция "Болярка"- гр. Велико Търново.

Почти всички пожари са причинени от палене на стърнища и сухи треви и храсти, в резултат на което огънят се прехвърля в горските територии.
Някои от пожарите са продължили повече от 3 дни и са ангажирали всички налични сили и средства на Национално управление по горите и службите за пожарна безопасност и защита на населението.

В момента има 4 пожара на територията на Регионално управление на горите - София, продължават действията за потушаване на пожарите в дивечовъдна станция "Болярка", ДЛ - Чипровци и др., допълват от НУГ.

Във връзка с необичайно топлото и сухо време за този период на годината, остава висок рискът от възникване и бързото разпространение на пожари.

Затова от НУГ напомнят, че е забранено паленето на стърнища, сухи треви и растителни остатъци.
Съгласно Закона за горите глобите за физически лица са от 100 до 2000 лв.

Остава в сила и забраната за палене на огън в горския фонд извън обозначените за това места, както и на 500 м от неговите граници.

С цел недопускане на нови пожари, са организирани 24 часови наблюдения, обход и патрулиране от служители по горите, осигурени с комуникационна и транспортна техника, в т.ч. и през почивните дни.