Към момента са получени 10 оферти за приватизацията на българския морски флот, въпреки че скептиците не са очаквали такъв голям интерес.

Това заяви премиерът Сергей Станишев във Варна при подписването на договор за строеж на три нови кораба, поръчани от Параходство „Български морски флот" ЕАД.

Според Станишев при формирането на стратегията за приватизация на дружеството, одобрена от правителството и парламента, са търсени максимални гаранции за защитата на българските национални интереси и за развитието на флота.

„Нашата амбиция е да осигурим приватизация, която ще гарантира бъдещето на морския ни флот.
Имаме успешно работещо корабостроително предприятие във Варна и съм сигурен, че с подписването на днешния договор, неговото развитие ще бъде възходящо." - заяви премиерът.

Стойността на сделката по подписания договор за изграждането на трите нови кораба е 86 милиона евро.

Освен премиера на подписването присъстваха министрите на икономиката и енергетиката Петър Димитров и на транспорта Петър Мутафчиев.

Министър Мутафчиев уточни, че до 2011 г. трябва да бъде пуснат и последният от трите кораба.

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров от своя страна подчерта, че над 60 на сто от стойността на сделката ще останат в България.
„Това са работни места, това е и стандарт на живот за Варна. Надявам се да възстановим производството на интелект в българското корабостроене." -  каза в заключение министър Димитров.

По-късно, на среща с ръководството и работниците във Варненската корабостроителница, премиерът коментира, че след тежкия преход сме в процес на възраждане на индустриалното производство в България.
Последователна политика на това правителство е да гарантира условия за нормалното развитие на българската индустрия, не само корабостроителната, категоричен е Станишев.

Министър-председателят посочи, че България не може да бъде успешна държава като предлага само туризъм и услуги - нуждаем се и от производство, което гарантира успеха ни и развитието на страната.
Именно затова, с поръчката на трите нови кораба, потърсихме и възможност за развитие на родното производство, подчерта премиерът.

Заедно с официалните лица той разгледа част от производствените мощности на предприятието и пожела на ръководството и работниците „на добър час" и завършване на работата в срок.