Столичната управа очаква за броени дни в бюрата за градски транспорт да бъдат подадени около 100 000 заявления за издаване на електронни карти за пътуване.

Това каза зам.-кметът по транспорта Велизар Стоилов, цитиран от БНР.

Новата система за таксуване е подарък от холандското правителство и струва 2.5 милиона евро.

„За един многомилионен град нещата трябва да минат стъпка по стъпка", коментира Велизар Стоилов забавянето на въвеждането на системата с един месец.

По думите му столичната компания действат с правилен подход, при положение че няколко месеца старите хартиени билети и карти ще продължават да важат.

Припомняме, от днес влиза в сила автоматизирана система за таксуване в столичния градски транспорт. Поради технически причини стартът бе отложен с един месец.
Електронната система се въвежда в експлоатация само в тролейбусите и трамваите.

Новите текстове в наредбата допълват досегашните начини за пътуване в столичния градски транспорт - карта за пътуване и хартиен билет, както и талоните за пътуване, с билет, издаван от билетен автомат в превозното средство, и с електронна карта.

Електронните карти на граждани по редовна тарифа ще се издават и зареждат след попълването на заявление по образец в бюрата за абонаментни карти на "СКГТ-София" ЕООД, а тези с преференциални цени, освен вътрешната персонификация, която се съдържа в паметта на картата - три имена, ЕГН, постоянен адрес, ще имат външна с отпечатани три имена, снимка и вид на ползваната преференция.

Съгласно приетите и влизащи в сила от утре текстове на наредбата безплатни карти за градски транспорт ще получават ветераните от войните, военните инвалиди, служителите на МВР, на ДАНС и общинските служители от системата на Столичната община и районните администрации.

От днес започва приемането и на заявления за издаването на винетни стикери за преференциално паркиране в "Синя зона" в София.
Едногодишната такса за винетките е 70 лв.

Ще ги издават "Паркинги и гаражи" срещу документ за платен данък на автомобила, платена застраховка "Гражданска отговорност", лична карта и малкия контролен талон на колата.