До края на годината всички финансови искания на стачкуващите във ВМЗ-Сопот ще бъдат изпълнени.
Това е обещал представителят на министерството на икономиката Атанас Съйков пред протестиращите работници, съобщава Радио Пловдив.

Близо 1000 работници от първата смяна на Сопотския военен завод от площадката в Иганово участваха в едночасовия ефективен протест в оръжейницата.

Протестът започна малко преди 8.00 часа тази сутрин. Щафетата ще поемат работниците от площадката в Сопот, които ще протестират ефективно от 11.15 до 12.15 часа, въпреки че ще останат по работните си места.

"Възможно е едночасовият предупредителен протест да прерасне в постоянна ефективна стачка, но това ще зависи от преговорите, които очакваме", съобщи Георги Кацаров от Стачния комитет на "Подкрепа".

Протестиращите настояват да знаят каква е производствената програма на ВМЗ за най-малко шест месеца напред и дали оръжейницата има бъдеще или не.

Синдикалистите предупреждават, че фирмата се води умишлено към фалит, тъй като частни фирми получават поръчки за изработване на детайли, а заетите в оръжейницата остават без работа. Георги Кацаров призна, че дълговете на ВМЗ-Сопот действително са намалени с 34 милиона лева.

"Ние обаче имаме информация, че реално дълговете на оръжейницата в момента са близо 70 милиона лева", предупреди синдикалистът от "Подкрепа".
Той каза още, че обявените от ръководството 700 лева заплати на работниците не отговарят на истината.
"Това са суми, измислени от директора Иван Иванов", каза Георги Кацаров и уточни, че реалните заплати в оръжейницата са между 320 и 340 лева, а има и по 280 лева. Още не са изплатени и разликите от 22 лева към заплатата на всеки работник, която трябваше да влезе в сила от 1 юли, каза Георги Кацаров от "Подкрепа".

От КНСБ обаче, не застават зад протестните действия, тъй като според синдиката в момента предприятието има много поръчки и работа и заплатите се изплащат редовно.

Синдикалистите от "Подкрепа" заявяват, че решението за бъдещето на ВМЗ-Сопот трябва да бъде на министъра на икономиката и енергетиката, тъй като оръжейницата е 100% държавна собственост.