Цените на жилищата в София остават стабилни. Това съобщава БНР, позовавайки се на компаниите, занимаващи се с имотен бизнес у нас.

Средната цена на квадратен метър в столицата е около 1090 евро. По-високи са цените в кварталите "Лозенец", "Стрелбище", "Гоце Делчев" и "Кръстова вада", където те варират между 1300 и 1500 евро.

Експертите отчитат, че обемът продажби се е увеличил през изминалата година. Агенцията по вписванията бележи близо 6% ръст през 2019 г. спрямо сделките, сключени през 2018 г. През третото тримесечие на годината средната цена на квадратен метър в София е същата като година по-рано.

От бранша отчитат и разширяване на периметъра на търсене в различните райони на столицата. Докато досега купувачите са предпочитали жилища в южните квартали, то тази година се отчита значителен ръст на продажби в северните и западните райони на София.

Двустайните жилища са около 65% от закупените имоти в края на 2019 г., а 30% от купувачите предпочитат тристайни апартаменти.

Сравнително ниски остават цените на ваканционните имоти в страната - 400 евро на квадрат в Банско, 500 евро в "Слънчев бряг". Експертите прогнозират, че цените ще задържат достигнатите нива и догодина.