125% увеличение на приходите от продажби бележат 100-те най-бързо растящи фирми у нас през 2015 спрямо 2014 г. Това показва класацията на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) ТОП 100.

В 18-та годишна класация на водещите фирми са участвали 6 380 фирми, които произвеждат почти 85% от БВП на страната за 2015 г.
Повече от половината най-бързо растящи фирми са от сферата на търговията и строителството.

С най-голям ръст на приходите от продажби през 2015 г. в индустрията са основно фирми от химическата промишленост и производството на машини и оборудване. Тези сектори традиционно са ориентирани към външните пазари, при които нашите предприятия имат добри конкурентни позиции спрямо чуждестранните.

7 пъти се е увеличила печалбата през 2015 г. спрямо предходната, сочат резултатите на първите 50 фирми, класирани по най-голямо увеличени на финансовия резултат. Средната им печалба е 9,4 млн. лв. през 2015 г. спрямо 1,2 млн. лв. през 2014.
Пълната база данни ще бъде готова след година.

"Продължава неравномерното развитие на фирмите по региони", коментира председателят на БТПП Цветан Симеонов. Най-големите фирми в Югозападния район правят 10 пъти повече приходи от тези в Северозападния район. Североизточният район заема второто място по концентрация на фирми с най-големи обороти. Това се дължи на неговата структурна специализация в химическата индустрия, а фирмите от нея имат стабилни приходи и изнасят своята продукция в цял свят.

"Оптимисти сме за развитието на България", коментира Симеонов. Той е доволен, че катастрофичните прогнози на някои икономически експерти не се случват.
Цветан Симеонов обаче подчерта, че обстановката не е лесна и не всички са се отърсили от икономическата криза.

Мигрантите, турболенциите в съседните страни също оказвали влияние, но българският бизнес се справял. Отпада и огромният недостатък, свързан с липса на добри мениджъри с добри познания в пазарната икономика.

Симеонов подчерта, че обстановката в Турция се стабилизира, в Гърция също, но върви обратният процес - за увеличаване на инвестициите зад граница и търсене на по-сигурни убежища за активите на фирмите.

Преди около 10 дни Симеонов е имал среща с представители на Българо-турския бизнес съвет. Няма фирма, която да не възнамерява да увеличи инвестициите си в България, смята той. Страната ни е предпочитана заради добрите условия, посочи още Симеонов

Като недостатък обаче той изтъкна липсата на електронно правителство и твърде високото ниво на корупция.

"Бихме желали да бъдат погасявани дългове, следващият бюджет да бъде балансиран", препоръча на държавата Симеонов. Той увери, че с всички усилия ще подкрепят такава позиция на управляващото мнозинство.