1400 работници от металургичния комбинат вече са съкратени или пенсионирани. Това съобщи лидерът на Федерация „Металици" към КНСБ Васил Яначков, цитиран от БНР.

Част от съкратените ще заведат дела, защото не могат да получат полагащите им се по закон обезщетения от четири заплати.
На работниците, останали на работа, се дължат 40 млн. лв. за заплатите през декември, януари, февруари и половината за март. Възнагражденията могат да се платят само, ако се разпродаде имущество на завода, коментира Яначков.

От синдиката съобщиха, че от днес пристигат наблюдатели - американска компания, която е наета от кредиторите на „Кремиковци". За 2 седмици те ще проучат на място състоянието на завода и ще предложат оздравителен план, който да се разгледа на общото събрание на кредиторите в края на юни.

КНСБ одобрява идеята кредиторите да станат собственици по схемата „дълг срещу собственост". Така „Кремиковци" ще стане мултинационална компания и собственост освен държавата ще придобият „Арселор Митал", Държавна банка на Индия, НЕК, БДЖ. Ако схемата се приложи, „Кремиковци" ще заработи като нормално предприятие, смятат от КНСБ.