Българската банкова система може да понесе до 15 процента ръст на необслужваните кредити, без това да я разклати, смята финансовият анализатор Тихомир Тошев.

Намаляване на лихвите по ипотечните заеми обаче може да се очаква едва след пролетта на следващата година, съобщи БНР.

„От началото на годината българинът предпочиташе да заделя пари за черни дни заради прогнозите, че ни чака тежка зима. През последните 1-2 месеца обаче тази тенденция се е обърнала", коментира Тихомир Тошев.

„Ако погледнем от началото на годината, имаме сериозен ръст на депозитната маса, но този ръст последните два месеца спря, което значи, че хората, които са успели да заделят средства, в период, в който остават без работа или по някаква причина им изникват допълнителни разходи, почват да харчат спестените пари. От тук нататък ще е трудно да се натрупат кой знае какви спестявания", обясни още Тошев.

Експертът не очаква лихвите по заемите да продължат и да растат. В момента те са достатъчно високи и отблъскват голяма част от желаещите да закупят жилища с кредит. Лошите необслужвани кредити достигат до около 4.5 процента, допълва Тихомир Тошев.