По-евтино парно очаква българите през предстоящия отоплителен сезон. Софиянци ще плащат за топла вода и парно за зимните месеци с 16 % по-малко в сравнение с отоплителния сезон на миналата година.

На доста по-ниски цени ще се радват клиентите и на други топлофикации в страната, като например във Варна намалението е с 10 на сто, в Пловдив с 9 на сто, във Враца - с 10 на сто.

„Хората искат да знаят каква ще бъде цената на топлинната енергия в новия отоплителния сезон спрямо миналия отоплителен сезон. В това отношение за първи път имаме много голямо намаление", обяви на пресконференция председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

В последния ден на месеца от енергийния регулатор организираха нарочен брифинг за медиите, на който да се похвалят с решенията за намалени цени на природния газ, топлинната енергия и електроенергията за последното тримесечие на годината.

По-евтиното парно през зимата е възможно благодарение на по-ниските цени на топлинната енергия, закупувана от родните топлофикационни дружества за последните три месеца на 2015-та година. Това намаление за „Топлофикация-София" е в размер на 4,3%, като сериозно намаление има и за топлофикациите в Разград, Велико Търново, Враца.

Поевтиняване за последното тримесечие няма да има обаче за топлофикационните дружества, които използват въглища.

„Цената на топлинната енергия отчита намаление средно с 9 на сто за последното четиримесечие", обобщи Иванов.

От утре - 1 октомври, цената на природния газ ще е 415 лева за 1000 нормативни кубически метра, съобщиха още от енергийния регулатор. Това представлява намаление с 14,2% в сравнение с предходното тримесечие. От КЕВР обърнаха внимание на това, че от началото на годината до утре цената на природния газ е намаляла с 31%.

„Това е намаление от една трета на цената на един основен енергоизточник", пресметна шефът на КЕВР.

Намаление през новия регулаторен период ще има и за цената на електроенергията от високоефективно производство по комбиниран способ. То ще е в размер на 15%. Благодарение на по-ниската цена на електроенергията от високоефективно производство Националната електрическа компания (НЕК) ще спести 45 млн. лева.

„КЕВР излиза с решения, които ние считаме, че са много добри както за българския бизнес, така и за битовите потребители", отбеляза Иван Иванов и подчерта, че всички решения са били взети с пълно единодушие.