Стокообменът между България и Турция се е увеличил със 17.4%.
Той достига близо 3 млрд. евро само за първите девет месеца на 2017 година.
Това стана ясно по време на среща на министърът на икономиката Емил Караниколов с посланика на Турция в България д-р Хасан Улусой, съобщиха от министерството на икономиката.

За деветмесечието януари-септември 2017 г. износът ни за Турция е за 1,527 млрд. евро. Това е 7.7% дял от общия износ на страната и ръст от 12.5%, спрямо същия период на предходната година, отчитат от икономическото ведомство.

3000 фирми с турско участие работят в България. Има сериозен интерес от нови турски компании за инвестиции в страната ни. Това подчерта посланик Улусой по време на срещата. Според него, очакваното в България посещение на турския министър на икономиката в началото на февруари, ще допринесе допълнително за активизирането на търговските отношения.

От своя страна министър Караниколов посочи, че реализирането на проекта за индустриална зона в района на Кърджали ще засили интереса на потенциални турски инвеститори, заради благоприятната локация и допълнителните възможности по Закона за насърчаване на инвестициите.

Припомняме, на 20 юли 2017 г. бе подписан Меморандум за сътрудничество между Областна администрация Кърджали и "Национална компания Индустриални зони" ЕАД. Документът е основен за изграждане на индустриална зона там.

По време на подписването присъства и тогавашният заместник-председател, а сега - председател на парламента Цвета Караянчева. Меморандумът е подписан и от областния управител на Кърджали Никола Чанев и изпълнителният директор на "Национална компания Индустриални зони" Антоанета Барес.